Popular News

Pametni parking uskoro u gradu Prijedoru

09.11.2022. godine

 

Počela je faza implementacije aplikacije “GoParking” na području grada Prijedora. Ova aplikacija omogućava korisniku da samo u nekoliko klikova na svom mobilnom uređaju pronađe najbližu lokaciju za parking  na željenoj lokaciji, u svom gradu, plati parking za svoj automobil, te i da produži trajanje parking karte u nekoliko jednostavnih koraka.

 

“Gradska uprava Prijedor je jasno opredijeljena ka ostvarivanju cilja i podizanja svijesti o značaju digitalne transformacije lokalne samoprave i modernizacije prilikom pružanja usluga građanima uz maksimalno korištenje digitalnih tehnologije” izjavila je šefica kabineta i zamjenica gradonačelnika Danijela Doboš iz Gradske uprave Grada Prijedora.

 

“Aplikacija i sam sistem pametnog parkinga će biti značajno rješenje i napredak u razvoju i praćenju aktivnosti rada parking sistema u gradu Prijedoru koji će uvjereni smo uticati na  poboljšanje rada sistema i biti primjer uspješne prakse za uvođenje sistema  i u ostalim gradovima kao i uvođenje sličnih rješenja za sve ostale sisteme u gradu. Putem aplikacije Gradska uprava u svakom momentu ima uvid u broj izdatih parking karti, njihovu naplatu kao i  u sva ostala zaduženja i poslove parking servisa.” kazao je Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

 

Implementacija aplikacije “GoParking” vrši se u sklopu projekta „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“, uz finansijsku podršku programa develoPPP iz Njemačke, koji realizuju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco i DVC Solutions i Bit Alijansa, udruženje IT kompanija u BiH.

 

“Projekat ima za cilj da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, „smart city“ koncept i rješenja” – izjavio je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ-u.

 

GoParking Sistem je primjer kako se savremena tehnička i komunikacijska rješenja (senzori, kamere, koncentratori i softver) koriste za efikasnije upravljanje parking sistemima.  U okviru softverskog koncepta, GoParking sistem se sastoji od tri međusobno povezane aplikacije: GoParking Business, GoParking Control i GoParking, kao i dva servisa: SMS servis, te servis plaćanja karticom.

 

Implementiranjem ideje elektronske kupovine parking karte, korisnik unosi svoj registarski broj kako bi koristio aplikaciju Go Parking. Program korisniku omogućava da plati kartu za parkiranje za više automobile tj. registarskih brojeva koje možete označiti različitim bojom. Korisniku se potom daje mogućnost plaćanja parking karte direktno iz aplikacije putem SMS-a odabirom grada, registarskih oznaka za koje želi da platite parking kartu, te odabir parking zone i vremenskog perioda korištenja određenog parkinga. 

 

Softver korisnicima daje izbor između nekoliko jezika, te korisnici također mogu vidjeti sažetak svih svojih aktivnosti u okviru mobilne aplikacije Go Parking gledajući svoju listu kupljenih karata.

 

„GoParking sistem nalazi se u sastavu GoPlatforme i kao IoT rješenje ima za cilj da svakodnevni život građana u saobraćaju učini jednostavnijim i funkcionalnijim. Veliko je zadovoljstvo što je naša kompanija dio projekta koji sistemski pristupa digitalnoj transformaciji gradova širom Bosne i Hercegovine. Usmjereni smo na ostvarenje projektnog cilja, a to je kreiranje preduslova za ostvarivanje benefita za gradove koje donose IoT rješenja, i ono što je najvažnije, za njihove građane i posjetioce. Smatramo da naše IoT rješenje za upravljanje parking mjestima „GoParking“ ubrzava rad službenih lica koja vrše kontrolu validnosti parking karata i olakšava im svakodnevni posao.“ – izjavio je Srđan Zagorac, projekt menadžer, GoParking sistema.

 

“Kroz projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova Bosne i Hercegovine” nastojimo da kreiramo sistemski pristup u digitalnoj transformaciji kroz dokumente koji će javnim lokalnim samoupravama predstavljati direktne pokazatelje za implementaciju digitalne transformacije u nadolazećim godinama. Trenutno radimo na kreiranju Mape puta digitalne transformacije kao i na Analizi trenutnog stanja za Prijedor, Tešanj, Zenicu, Zvornik i Pale.” poručila je Kristina Erak, operativna menadžerica Bit Alijanse i koordinatorica projekta.

 

Aplikaciju prilagođenu Prijedoru donira kompanija Lanaco d.o.o. kroz projekt “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, a koji se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama Lanaco d.o.o, DVC Solutions d.o.o. u okviru develoPPP. de programa koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju/saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ), u saradnji sa udruženjem Bit Alijansa.