Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ozvaničen početak škole programiranja CoderDojo na Internacionalnom Burch univerzitetu

 
Danas je u prostorijama Burch univerziteta otvorena besplatna škola programiranja CoderDojo. Osamdeset polaznika uzrasta od 13 do 17 godina će pohađati nastavu iz oblasti programiranja u programskom jeziku Python.

 

CoderDojo škola programiranja se održava u saradnji Bit Alijanse i Internacionalnog Burch univerziteta, a cilj pokretanja škole je pružanje besplatne prilike mladima za učenje programskih jezika.

 

Škola programiranja je besplatna i bazira se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. Prethodno su održane CoderDojo škole programiranja u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Konjicu i Zenici, a u narednom periodu  je planirano otvaranje ovih škola i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

 

CoderDojo je svjetski pokret osnovan u Irskoj, a tokom 2016. godine više od 48.000 djece je pohađalo CoderDojo škole programiranja u 65 zemalja svijeta.

 

Škola programiranja CoderDojo na Internacionalnom Burch univerzitetu će trajati do 19. maja 2018. godine.