Popular News

Otvorene prijave za besplatnu školu programiranja u Mostaru

 

 

Centar za tehničku kulturu u Mostaru (CTK) i Udruženje Bit Alijansa pozivaju sve zainteresovane učenike uzrasta od 13 do 17 godina da se prijave na besplatnu školu programiranja koja će biti realizovana tokom avgusta/kolovoza 2019. godine u prostorijama Centra za tehničku kulturu u Mostaru.

 

Od 2017. godine do danas, Bit Alijansa je u saradnji sa partnerskim fakultetima, edukacijskim institucijama i nevladinim organizacijama realizirala CoderDojo škole programiranja u 12 gradova, te je više od 1.000 polaznika imalo priliku učiti osnove programiranja.

 

U kreativnim radionicama Centra se tijekom čitave godine odvija nastava za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i sve one koje zanima praktična tehnika. U Centru za tehničku kulturu Mostar godišnje se educira preko 300 djece kroz 20 kreativnih radionica.

 

Centar za tehničku kulturu Mostar, svojim desetogodišnjim radom i razvojem djece i mladih u STEM disciplinama, odnosno IT području, dokazao je važnost svoga postojanja i djelovanja, ne samo na području grada Mostara, nego i cijele BiH. Iz desetljetnog rada već su iznjedrili kvalitetni i vidljivi rezultati bivših polaznika radionica, koji su danas aktivni studenti i stručnjaci, te osnivači startupova.

 

Sadržaj kursa

 

Tokom interaktivnih nastavnih sesija polaznici će se upoznati sa osnovnim konceptima programiranja u programskom jeziku Python pri čemu će biti obrađene teme: (1) Uvod u programiranje, (2) Varijable i interkacija sa korisnicima, (3) Naredbe grananja, (4) Petlje i (5) Funkcije.

 

Mentori

 

Polaznici će biti mentorisani od strane mentora angažovanih u CTK.

 

Certifikat

 

Svi polaznici koji budu prisustvovali na više od 50% sesija će dobiti zvanični CoderDojo certifikat.

 

Raspored i mjesto održavanja nastave

 

Nastava će se održavati u prostorijama Centra za tehničku kulturu (Kneza Višeslava 73, Mostar) u periodu od 6.8. do 31.8., a detaljan raspored nastave će biti dostavljem polaznicima e-mailom.

 

Ko se može prijaviti i kako?

 

Škola programiranja je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola uzrasta od 13 do 17 godina. Tokom nastave će se obrađivati osnove programiranja te predznanje iz oblasti programiranja nije uslov za prijavu i posebno ohrabrujemo učenike koji do sada nisu imali iskustva sa programiranjem da se prijave.

 

Prijavu za pohađanje CoderDojo škola programiranje možete poslati popunjavanjem online obrasca koji se nalazi OVDJE. Rok za prijave je 1.8.2019. godine ili do popunjavanja kapaciteta.