Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS.

Otvorena prva softverska akademija ITivity by LANACO

 

Prva softverska akademija ITivity, otvorena je ju─Źer┬áu LANACO Tehnolo┼íkom centru, jedinstvenoj zgradi i mjestu tehnolo┼íkih inovacija u Bosni i Hercegovini.

 

┼áansu za u─Źenje, napredovanje i zaposlenje od 400 prijavljenih kandidata iz zemlje, dobila su 32 polaznika.

 

Akademija ─çe trajati devet mjeseci, po─Źev┼íi od 04.09.2017. godine do kraja maja 2018. godine. Polaznici ─çe biti prisutni na akademiji osam ─Źasova dnevno, pet radnih dana.

 

ÔÇ×Organizovanje ove akademije je zna─Źajno za nekoliko strate┼íkih ciljeva u oblasti nauke i tehnologije koja se kre─çu u dva pravca. Jedan od njih je ┼íkolovanje mladih IT stru─Źnjaka koji ─çe biti u stanju da uspje┼íno odgovore tr┼żi┼ítu rada u oblasti IT sektora, a drugi se odnosi na razvoj Banjaluke kao softverske sredine koja mo┼że ponuditi softverske proizvode i usluge na globalnom nivouÔÇť, izjavila je Biljana Vojvodi─ç, pomo─çnik ministra za nauku i tehnologiju Republike Srpske.

 

Kompanija LANACO ohrabruje i podr┼żava mlade ljude da se oprobaju u kreiranju tehnologija koje ─çe se koristiti u budu─çnosti, a tome svjedo─Źi i otvaranje akademije.

 

ÔÇ×Dugogodi┼ínjim i vizionarskim radom na┼íe kompanije, bilo je neminovno da osnujemo softversku akademiju. Odlu─Źili smo samostalno organizovati akademiju, pod nazivom ITivity, koja podi┼że nivo sveobuhvatnog znanja kako na┼íih polaznika tako i dru┼ítva u kojem ┼żivimo. Ovom akademijom, zapravo mi u kompaniji sami kreiramo neophodan kadar i otvaramo perspektivu za dalji razvojÔÇť, rekao je Neboj┼ía Nini─ç, generalni menad┼żer kompanije LANACO.

 

ITivity akademija je koncipirana na principima dualnog obrazovanja i uklju─Źuje kombinovanu edukaciju i prakti─Źan rad. U prvom bloku obra─Ĺiva─çe se programski jezici C# i JAVA, drugi blok ─çe podrazumjevati uskla─Ĺivanje programskih jezika sa Web formama koriste─çi HTML, CSS i JavaScript. Kao korisni─Źko okru┼żenje koristi─çe se VisualStudio uz primjere i na drugim korisni─Źkim okru┼żenjima. Tre─çi blok obuhvata obradu baza podataka kroz MS SQL i ORACLE sa naglaskom na kreiranje upita i izvje┼ítavanje.

 

Kandidatima za prijavu na ITivity nije predstavljalo prepreku ni drugo mjesto stanovanja. Davor Kajtazovi─ç, Magistar saobra─çaja i komunikacija , dolazi iz Kaknja, i odlu─Źio je sa trideset godina da postane dio IT svijeta: ÔÇ×ITivity akademiju vidim kao sjajnu priliku da nau─Źim sve ┼íto je potrebno kako bih postao dobar programer, s obzirom na renome koji kompanija LANACO ima u svijetu IT-a. Zaklju─Źio sam da vjerovatno ne─çu imati bolju priliku od ove kako bih ostvario svoje ciljeve i razvijao se u smijeru u kojem ┼żelimÔÇť.
Od kandidata se o─Źekuje da ulo┼że vrijeme i trud, a sve ostale tro┼íkove softverske akademije, pokriva LANACO.