Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Otvorena prva softverska akademija ITivity by LANACO

 

Prva softverska akademija ITivity, otvorena je jučer u LANACO Tehnološkom centru, jedinstvenoj zgradi i mjestu tehnoloških inovacija u Bosni i Hercegovini.

 

Šansu za učenje, napredovanje i zaposlenje od 400 prijavljenih kandidata iz zemlje, dobila su 32 polaznika.

 

Akademija će trajati devet mjeseci, počevši od 04.09.2017. godine do kraja maja 2018. godine. Polaznici će biti prisutni na akademiji osam časova dnevno, pet radnih dana.

 

„Organizovanje ove akademije je značajno za nekoliko strateških ciljeva u oblasti nauke i tehnologije koja se kreću u dva pravca. Jedan od njih je školovanje mladih IT stručnjaka koji će biti u stanju da uspješno odgovore tržištu rada u oblasti IT sektora, a drugi se odnosi na razvoj Banjaluke kao softverske sredine koja može ponuditi softverske proizvode i usluge na globalnom nivou“, izjavila je Biljana Vojvodić, pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Republike Srpske.

 

Kompanija LANACO ohrabruje i podržava mlade ljude da se oprobaju u kreiranju tehnologija koje će se koristiti u budućnosti, a tome svjedoči i otvaranje akademije.

 

„Dugogodišnjim i vizionarskim radom naše kompanije, bilo je neminovno da osnujemo softversku akademiju. Odlučili smo samostalno organizovati akademiju, pod nazivom ITivity, koja podiže nivo sveobuhvatnog znanja kako naših polaznika tako i društva u kojem živimo. Ovom akademijom, zapravo mi u kompaniji sami kreiramo neophodan kadar i otvaramo perspektivu za dalji razvoj“, rekao je Nebojša Ninić, generalni menadžer kompanije LANACO.

 

ITivity akademija je koncipirana na principima dualnog obrazovanja i uključuje kombinovanu edukaciju i praktičan rad. U prvom bloku obrađivaće se programski jezici C# i JAVA, drugi blok će podrazumjevati usklađivanje programskih jezika sa Web formama koristeći HTML, CSS i JavaScript. Kao korisničko okruženje koristiće se VisualStudio uz primjere i na drugim korisničkim okruženjima. Treći blok obuhvata obradu baza podataka kroz MS SQL i ORACLE sa naglaskom na kreiranje upita i izvještavanje.

 

Kandidatima za prijavu na ITivity nije predstavljalo prepreku ni drugo mjesto stanovanja. Davor Kajtazović, Magistar saobraćaja i komunikacija , dolazi iz Kaknja, i odlučio je sa trideset godina da postane dio IT svijeta: „ITivity akademiju vidim kao sjajnu priliku da naučim sve što je potrebno kako bih postao dobar programer, s obzirom na renome koji kompanija LANACO ima u svijetu IT-a. Zaključio sam da vjerovatno neću imati bolju priliku od ove kako bih ostvario svoje ciljeve i razvijao se u smijeru u kojem želim“.
Od kandidata se očekuje da ulože vrijeme i trud, a sve ostale troškove softverske akademije, pokriva LANACO.