Popular News

Održana “Radionica predviđanja neophodnih vještina u IT sektoru – ILO & Bit Alijansa”

 

 

20.10.2021.

 

 

IT industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u Bosni i Hercegovini što može značajno doprinijeti rastu BDP-a i kreiranju dostojanstvenih poslova. Međutim, nedostatak kvalifikovane radne snage spriječava potencijal za rast i širenje. Kako bi podržali kreatore politika i kompanije u IT sektoru da riješe ovaj problem, Međunarodna organizacija rada (ILO) i Bit Alijansa sprovele su dijagnostičko istraživanje primjenjujući ILO Metodologiju “Vještine za trgovinsku i ekonomsku diverzifikaciju” (STED).

 

Pozadinska studija sugeriše kvantitativne i kvalitativne deficite vještina IT kompanija u IT i ne-IT zanimanjima, te analizira postojeću ponudu za obrazovanje i obuku za sektor predstavljeno je na radionici “Skill Foresight Workshop” 18. oktobra uz učešće IT kompanija, predstavnika TVET-a (Tehničko i stručno obrazovanje i osposobljavanje) i visokoškolskih ustanova.

 

Na događaju se obratila Lejla Tanović ILO koordinator u Bosni i Hercegovini i Alessandra Molz ILO specijalista za vještine i zapošljivost, a studiju su predstavili ILO konsultanti za ovo istraživanje izvršna direktorica Bit Alijanse i Tatjana Vučić i Blagica Novkovska.

 

Pozadinska studija otkriva da IT sektor u Bosni i Hercegovini nudi sve veći broj mogućnosti zapošljavanja koje su posebno privlačne novim radnicima zbog brzog rasta plata. Prema studiji do 2030 Bosni i Hercegovini će trebati više od 25 000 programera, 6 000 stručnjaka za testiranje i 3000 stručnjaka za DevOps. Iako ponuda kvalifikacija u IT sektoru raste, ne razvija se dovoljno brzo kako bi dugoročno zadovoljili potrebe kompanija. Studija predlaže da se kreiraju neophodne mjere za stvaranje efektivnih rezultata kratkoročno, kako bi se nadoknadio očekivani jaz između ponude i potražnje vještina na dugi rok.

 

Tri najvažnije preporuke radionica su:

 

Izmjene pravnih i administrativnih okvira kako bi se omogućilo ažuriranje nastavnih planova i programa kao odgovor na tehnološke promjene;

 

Jačanje mogućnosti neformalnog informatičkog obrazovanja kako bi se bolje dopunilo formalno obrazovanje 

 

Uspostavljanje srednjih stručnih škola za informatiku kako bi se upotpunilo srednje informatičko obrazovanje u elektrotehničkim školama, gimnazijama i srednjim školama sa informacionim usmjerenjem. 

 

Međunarodna organizacija rada i Bit Alijansa će nastaviti razvoj strateškog plan predviđanja vještina za IT sektor. Potvrđeni plan i pozadinsko istraživanje biće objavljeni krajem 2021. godine, kao i javno dostupni na internetu.