Popular News

Odr┼żana 2. konferencija o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH

 
10. maj 2018.
 

“Smatram da je softverska industrija u Bosni i Hercegovini odli─Źna prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije, s ciljem nadja─Źavanja politi─Źkih problema, te zajedno ponudili rje┼íenje za problem nezaposlenosti gra─Ĺana Bosne i Hercegovine”, izjavila je ameri─Źka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.”
 
“Javnost ─Źesto ne zna koliko posla postoji u ovoj industriji te da ─Źetvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristitiÔÇť, rekao je Haris Memi─ç, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, i istakao da bi softverska industrija mogla biti na vrhu liste bh. izvoznika ve─ç za tri godine ukoliko u saradnji sa predstavnicima vlasti i akademske zajednice danas provedemo predstavljene planove.
 
Bliskom saradnjom predstavnika vlasti, univerziteta i Bit Alijanse u septembru ove godine upisat ─çe se stotine studenata na dvogodi┼ínji IT smjer koji ─çe biti prvi put uveden u bh. visoko┼íkolske ustanove. Na ovaj na─Źin softverska industrija ─çe u relativno kratkom roku osigurati odgovaraju─çu radnu snagu. Potrebno je dodatno raditi na ohrabrivanju i prekvalifikacijama potencijalnih developera.
 
Bosna i Hercegovina se mo┼że ugledati na zemlje regiona. Bugarska je iskoristila nedostatak softverskih in┼żenjera na svjetskom nivou i privukla unosne poslove koji su doveli do godi┼ínjeg rasta od 17%. Predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarska Peter Statev najavljuje ve─çu ulogu umjetne inteligencije (AI), Big data (BD), Cloud servisa, te potrebu transformacije u bliskoj budu─çnosti.
 
“Postoji samo jedan na─Źin da se pripremimo, a to je inteligentna specijalizacija u ekonomiji, ve─ça ulaganja u modernizaciju obrazovnog sistema, cjelo┼żivotno u─Źenje i prekvalifikacija radne snage, uz jednostavne zakone i povoljne porezeÔÇť, rekao je Statev. Dodao je da BiH ima jednaku ┼íansu kao i Bugarska da privu─Źe vi┼íemilionske projekte.
 
Na konferenciji su prezentirani dosada┼ínji rezultati i aktivnosti realizovane u svrhu osna┼żivanja softverske industrije u BiH, te se ukazalo na izazove koji stoje pred industrijom sa potencijalom otvaranja 6.000 radnih mjesta. Tako─Ĺer, ovom prilikom potpisan je i Memorandum o me─Ĺusobnoj saradnji izme─Ĺu Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Udru┼żenja Bit Alijansa za informacione tehnologije.
 
Udru┼żenje IT kompanija Bit Alijansa je spremno pomo─çi savjetima kao i konkretnim aktivnostima. Svjesni su da pozitivni pomaci usmjeravanja energije u brzorastu─çu softversku industriju, koja otvara nova radna mjesta, ne moraju uklju─Źivati finansijski aspekt.