Popular News

Održana 2. konferencija o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH

 
10. maj 2018.
 

“Smatram da je softverska industrija u Bosni i Hercegovini odlična prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije, s ciljem nadjačavanja političkih problema, te zajedno ponudili rješenje za problem nezaposlenosti građana Bosne i Hercegovine”, izjavila je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.”
 
“Javnost često ne zna koliko posla postoji u ovoj industriji te da četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristiti“, rekao je Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, i istakao da bi softverska industrija mogla biti na vrhu liste bh. izvoznika već za tri godine ukoliko u saradnji sa predstavnicima vlasti i akademske zajednice danas provedemo predstavljene planove.
 
Bliskom saradnjom predstavnika vlasti, univerziteta i Bit Alijanse u septembru ove godine upisat će se stotine studenata na dvogodišnji IT smjer koji će biti prvi put uveden u bh. visokoškolske ustanove. Na ovaj način softverska industrija će u relativno kratkom roku osigurati odgovarajuću radnu snagu. Potrebno je dodatno raditi na ohrabrivanju i prekvalifikacijama potencijalnih developera.
 
Bosna i Hercegovina se može ugledati na zemlje regiona. Bugarska je iskoristila nedostatak softverskih inženjera na svjetskom nivou i privukla unosne poslove koji su doveli do godišnjeg rasta od 17%. Predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarska Peter Statev najavljuje veću ulogu umjetne inteligencije (AI), Big data (BD), Cloud servisa, te potrebu transformacije u bliskoj budućnosti.
 
“Postoji samo jedan način da se pripremimo, a to je inteligentna specijalizacija u ekonomiji, veća ulaganja u modernizaciju obrazovnog sistema, cjeloživotno učenje i prekvalifikacija radne snage, uz jednostavne zakone i povoljne poreze“, rekao je Statev. Dodao je da BiH ima jednaku šansu kao i Bugarska da privuče višemilionske projekte.
 
Na konferenciji su prezentirani dosadašnji rezultati i aktivnosti realizovane u svrhu osnaživanja softverske industrije u BiH, te se ukazalo na izazove koji stoje pred industrijom sa potencijalom otvaranja 6.000 radnih mjesta. Također, ovom prilikom potpisan je i Memorandum o međusobnoj saradnji između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Udruženja Bit Alijansa za informacione tehnologije.
 
Udruženje IT kompanija Bit Alijansa je spremno pomoći savjetima kao i konkretnim aktivnostima. Svjesni su da pozitivni pomaci usmjeravanja energije u brzorastuću softversku industriju, koja otvara nova radna mjesta, ne moraju uključivati finansijski aspekt.