Popular News

Održan treći Smart City Forum

21.6.2021. godine

 

Jučer je, dana 21. juna 2022. godine, u prostorijama hotela Hills održan treći po redu Smart City Forum. Događaju su prisustvovali brojni ključni akteri u digitalnoj transformaciji javnih lokalnih samouprava širom Bosne i Hercegovine.

 

Pojam pametni gradovi je globalna kategorija i već opće poznati koncept mnogima, primarno razvijen pod uticajem tehnološkog razvoja, te uticaja velikih kompanija koje razvijaju i konstantno unaprijeđuju integrisana tehnološka rješenja primjenjiva u mnogim sektorima.

 

Implementacija kategorije pametni gradovi nije moguća bez razvijenog IT sektora u sklopu jedne države, institucija, kao i javnog i privatnog sektora. Upravo zato na inicijativu Bit Alijanse, tokom prošle godine, osnovan je Smart City Forum, stalno mjesto susreta ključnih aktera koji doprinose u ovom procesu.

 

Smart City Forum je konsultativno tijelo koje ima za cilj da podstakne interakciju, razmjenu iskustava i jačanje lokalnih kapaciteta, kao i kreiranje partnerstava koja doprinose uspješnom provođenju procesa digitalne transformacije lokalnih samouprava.

 

“IT industriji, kao pokretaču i lideru digitalizacije globalno i u BiH posebno je značajno da obezbjedi ove procese i u drugim oblastima – posebno u oblasti javne uprave.  Zato nam je bitna sinergija svih faktora ujednjenih pod okriljem Smart City Foruma, kao i kontinuirana razmjena znanja, iskustava, pozitivnih praksi i naučenih lekcija.” izjavio je Damir Maglajlić,  izvršni direktor Bit Alijanse, koji je ujedino i otvorio treći po redu Smart City Forum, te je također poručio: ” Bit Alijansa nastavlja svoju misiju pod motom – United To Develop More, kako kada je u pitanju razvoj IT industrije, tako i kada je u pitanju razvoj digitalizacije cijelog društva!”. 

 

Aktivnosti projekta „Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“ predstavila je Kristina Erak, operativna menadžerica Bit Alijanse, te je naglasila važnost sinergije i kooperacije od strane privrednog, javnog i međunarodnog sektora, a u cilju bržeg razvitka digitalizacije u BiH.

 

Dejan Buha, projektni menadžer UNDP, prilikom svog obraćanja i predstavljanja metodologije digitalne transformacije naglasio je i ključne izazove ovog projekta kao što su kompleksni  upravni sistem i odnosi sa višim nivoima vlasti, interoperabilnost, ograničeni mandati jedinica lokalnih samouprava. 

 

U sklopu ovog projekta, u Gradu Zvorniku predstavljena je aplikacija “Građanska patrola”, te je i njeno korištenje omogućeno svim građanima. Više o implementaciji aplikacije kao i daljem razvoju projektnih aktivnosti mogli smo čuti od Biljane Milić, projektne koordinatorice za Grad Zvornik.  Biljana je poručila da je od izuzetnog značaja bila prethodna aktivacija aplikacije u Banjoj Luci kao i Brčkom, te je omogućila ubrzanu fazu testiranja i adaptacije specifičnim potrebama Gradu Zvorniku.  

 

Kristina Šarac, koja je događaju prisustvovala ispred Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Pale, poručila je da su blizu realizacije rješenja po pitanju implementacije projekta pametni gradovi, te je naglasila važnost osposobljavanja opštinskih službenika kao i važnost međusobne komunikacije u cilju finaliziranja aktivnosti.

 

U sklopu događaja održana je i panel diskusija na temu “Iskustva jedinica lokalnih samouprava u procesu kreiranja mape puta digitalne transformacije“, a učesnici u istoj su bili: Ana Blažević – koordinator operativnog tima za IT i digitalnu Transformaciju za Grad Mostar, Biljana Milić – koordinator projekta za Grad Zvornik, Aleksandar Mastilović – konsultant za digitalnu transformaciju i pametne gradove, te  Faruk Smajević – savjetnik Ministra, FMRPO – Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.  Učesnici panela su imali priliku prodiskutovati o bitnim segmentima razvoja, te su naglasili i potencijalne aspekte koji koče daljnu digitalizaciju društva.