Popular News

Održan sastanak sa premijerom Tuzlanskog Kantona

 

19.07.2018.
 

Nedostatak adekvatne radne snage jedan je od velikih izazova s kojim se trenutno suočava informacijsko ā€“ komunikacijski (IT) sektor u Bosni i Hercegovini. Iako se radi o sektoru koji nudi zanimljivo radno okruženje i iznadprosječna primanja, odgovor na nedostatak radne snage, IT kompanije ne mogu ponuditi samostalno, te ga je neophodno tražiti zajedničkim djelovanjem sa institucijama vlasti i obrazovnim sistemom.

 

Sve ovo bio je povod za danaÅ”nji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa predstavnicima Bit Alijanse, asocijacije koja okuplja 46 kompanija iz IT sektora Bosne i Hercegovine i koje zapoÅ”ljavaju 60% čitave radne IT radne snage u BiH.
 

Tuzlanski kantona
 

ā€žSofverska industrija ima potencijal da zaposli oko 6.000 ljudi u Bosni i Hercegovini u narednih 5 godina. To je velika prilika za smanjenje stope nezaposlenosti, kao i sprječavanje migracija mladih osoba”, rekao je generalni direktor Bit Alijanse Armin Talić, ističući da ova grana industrije, sa samo 4000 zaposlenih generiÅ”e pola milijarde KM izvoza, Å”to je pola od iznosa kojeg generiÅ”e drvna industrija, kao najveća izvozna grana. I pored svih benefita koje nudi ova grana privrede, joÅ” uvijek je slab interes mladih osoba za Å”kolovanje u ovom pravcu.
 

S tim u vezi danas je predloženo nekoliko mogućih modela, koji bi mogli biti svojevrstan odgovor na ovaj izazov. Prije svega to se odnosi na izmjenu zakonskih rjeÅ”enja kojima bi se omogućilo pokretanje specijalističkog, dvogodiÅ”njeg studija na Univerzitetu u Tuzli, a sa ciljem Å”kolovanja kadrova za ovu oblast. Također, bilo je govora o otvaranju IT gimnazija, u vezi sa čim je Tuzlanski kantonĀ već pokrenuo određene procedure.
 

Također bilo je govora i o nabaci i instaliranju IT laboratorije u okviru Univerziteta u Tuzli, a koja bi modernizirala nastavni proces, te doprinijela skraćivanju vremena prilagodbe budućih IT stručnjaka izazovima koje pred njih budu postavljali budući poslodavci.
 

ā€žIT kompanije su spremne ući u jedan ovakav investicijski projekat na Univerzitetu, pa u određenom omjeru, zajedno sa Vladom finansirati izgradnju takvog laboratorija”, rekao je direktor Talić.
 

Tuzlanski kanton
 

ā€žOvo je priča budućnosti, a Vlada Tuzlanskog kantona će svakoj progresivnoj ideji dati svoju podrÅ”ku. Mi već tragamo za određenim rjeÅ”enjima kako bismo spriječili ili bar smanjili migracione procese, posebno mladih osoba, a ove inicijative nude neka od mogućih rjeÅ”enja. S tim u vezi Vlada će intenzivirati saradnju sa Bit Alijansom, a posebno u vezi sa izradom strateÅ”kog dokumenta kroz koji ćemo skenirati IT potencijale u naÅ”em kantonu i ponuditi pravce za njegov brži razvoj, kao i kroz održavanje eventualne konferencije u Tuzli, a čiji bi cilj bilo povećanje svjesnosti građana, a posebno mladih, o potencijalima IT industrije u Bosni i Hercegovini”, rekao je premijer Kantona Jakub Suljkanović.
 

Osim premijera Suljkanovića, u ime Vlade danaÅ”njem sastanku su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i pomoćnica ministra privrede za razvoj Erna Kusturica, dok su IT sektor, uz direktora Talića, predstavljali direktori kompanija ABC software development i H&H Inc. Zlatan Mulabegović i Senad Karić, te dekan Prirodno- matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vedad PaÅ”ić.