Popular News

Održan sastanak sa premijerom i ministrima Kantona Sarajevo

 
 

01.07.2020. godina
 
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministri privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i finansija Draško Jeličić, Faruk Kapidžić i Jasmin Halebić održali su jučer sastanak sa predstavnicima Bit Alijanse. U ime Bit Alijanse sastanku su prisustvovali izvršna direktorica Tatjana Vučić i operativni menadžer Haris Palalija.
 
Na sastanku je razgovarano o brojnim temama važnim za unapređenje IT sektora u Kantonu Sarajevo. Primat je ostvariti još čvršću saradnju Vlade i Bit Alijanse  u cilju razvoja IT industrije kao najbrže rastuće i jedne od najprofitabilnijih industrija, to jeste  one koja može riješiti mnoge probleme, što se dokazalo tokom pandemije koronavirusa.
 
Neophodno je zakonsko proglašenje IT industrije strateškom industrijom za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, jer je to preduslov za implementaciju brojnih značajnih projekata u svim segmentima života, zajednički je zaključak ovog sastanka.
 
“Digitalizacija i digitalna transformacija sistema, institucija obrazovanja, zdravstva, svih elemenata privrede i njihovog funkcionisanja nužna je svima nama. Ono na čemu želimo bazirati saradnju s vama je ‘proizvodnja’ kadrova u oblasti IT industrije koji nam zaista trebaju, ali i realizacija brojnih projekata koji se odnose na sve navedene oblasti, od kojih su neki i započeti. Ova Vlada je opredijeljena za nastavak njihove realizacije, ali i da kroz nova zakonska i druga rješenja stvara preduslove za napredovanje mladima, da im omogući ostanak i rad ovdje“, naglasio je premijer Nenadić u razgovoru.
 
Na njegov prijedlog, pripremit će se memorandum o saradnji Vlade i Bit Alijanse kojim će biti precizirani detalji buduće saradnje i aktivnosti.
 
Razgovarano je i o projektu izgradnje tehnološkog parka na Šipu. Premijer Nenadić i  ministar Kapidžić su, ovom prilikom, stavili na raspolaganje sve kapacitete Vlade i resornog ministarstva  u svrhu nastavka realizacije ovog značajnog projekta za Kanton i BiH.
 
Osim toga, dogovoreno je da će Vlada KS razmotriti nacrt zakona o pozicioniranju IT industrije kao strateške, kao i da će se održati pojedinačni sastanci predstavnika kantonalnih ministarstva i Bit Alijanse, u svrhu dogovora o budućim aktivnostima i realizaciji započetih aktivnosti i projekata. Jedan od njih tiče se upisa novih studenata sa Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta na dvogodišnje stručne studijske IT programe, a koje je ranije podržavalo Ministarstvo privrede kroz stipendiranje studenata.
 
Ministar Halebić je, ovom prilikom, kazao da je Strategija razvoja IT sektora potvrđena kao platforma saradnje za finansiranje aktivnosti resornih ministarstava i IT kompanija i njihovih asocijacija.
 
“Također, u Kantonu Sarajevo se mogu donošenjem odgovarajućih propisa, na kojima se radi, kao što je prednacrt zakona o podsticanju strateških industrija, osigurati dodatna finansijska sredstva za podršku IT sektoru”, istakao je ministar Halebić.
 
Premijer Nenadić je na kraju predložio i uključivanje Bit Alijanse u rad Vijeća za reformu tržišta rada KS.