Popular News

Nove prilike za mlade: Ozvaničen početak besplatne škole programiranja CoderDojo@SUMIT za 100 polaznika u Mostaru

 

20.10.2018.
 
Danas je na  Sveučilištu u Mostaru obilježen svečani početak besplatne škole programiranja pod nazivom „CoderDojo@SUMIT“. Centar za IT tehnologije Sveučilišta u Mostaru i Bit Alijansa organizirali su nastavu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola uzrasta od 13 do 17 godina.
 

Na današnjem otvaranju su se obratili dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, prof. dr. Mario Vasilj, prof. dr. Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije, kao i predstavnici kompanija članica Bit Alijanse Mirko Zovko (ZenDev) i Ana Sović (NSoft) koji su podijelili svoje priče i motivisali polaznike škole i roditelje da razmišljaju o potencijalima koje IT industrija pruža budućim generacijama.

 

U ime rektora SUM-a nazočnima se obratio dekan Fakulteta prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti prof. dr. sc. Mario Vasilj koji je istaknuo kako je nekad osnovna pismenost, čitanje i pisanje, bila posve dovoljna za uključivanje u svijet kulture i civilizacije. „Sve više to uključivanje je zahtijevalo medijsku pismenost da bi se u ova naša vremena osobiti naglasak stavio na računalnu pismenost“, kazao je dekan Vasilj, te poručio polaznicima kako je važno naučiti programski misliti.
 

Voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Tomislav Volarić je naglasio kako je SUMIT strateški projekt Sveučilišta u Mostaru. „S ovim projektom želimo mladima otvoriti naša vrata i zainteresirati ih za vještine programiranja“, rekao je Volarić.
 

U proteklom periodu, Bit Alijansa je u suradnji sa partnerskim fakultetima, edukacijskim institucijama i nevladinim organizacijama realizirala CoderDojo škole programiranja u 12 gradova, te je više od 1000 učenika osnovnih i srednjih škola imalo priliku učiti osnove programiranja.