Popular News

Nove perspektive za digitalnu transformaciju: Studijska posjeta Hrvatskoj otkriva primjere dobre prakse za mala i srednja preduze─ça

29.05.2023. godine

 

Uz podr┼íku projekta ÔÇ×Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduze─ça u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSMEÔÇť koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njema─Źka (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft f├╝r Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, organizirana je studijska posjeta na temu podr┼íke digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduze─ça. Predstavnici digitalnih inovacionih hubova (DIH), vlasti, razvojnih agencija i asocijacija iz Bosne i Hercegovine, od 15. do 17.5.2023. godine, boravili su u Hrvatskoj kako bi kroz sagledavanje primjera dobre prakse razmijenili iskustva.

 

U sklopu ove posjete koju su pripremili eksperti konsultantske ku─çe Luvent Consulting GmbH da bi omogu─çili razmjenu iskustava izme─Ĺu hrvatskih i bosanskohercegova─Źkih subjekata poslovne podr┼íke, delegacija je prvi dan posjetila:

  • BICRO BIOcentar, jedinstveni inkubator koji je osmi┼íljen da potakne razvoj biotehnologije u Hrvatskoj,
  • ZICER ÔÇô Zagreba─Źki inovacioni centar koji je jedan od najstarijih poduzetni─Źkih centara u regiji, a u sklopu njega centar Plavi ured koji poduzetnicima iz cijele Hrvatske nudi edukacije, savjetovanja, mogu─çnosti sufinanciranja i umre┼żavanja.

 

ÔÇťUpoznavanje sa dobrim praksama u regionu je prvi korak ka unapre─Ĺenju inovacijskog ekosistema u BiH. Tokom ove studijske posjete imali smo priliku upoznati se sa razli─Źitim akterima (inovacionim centrima, inkubatorima, razvojnim agencijama i kompanijama), te sa njihovim razvojnim putem, a koji nas u Bosni i Hercegovini tek o─Źekuje. `Bit Alijansi`, kao asocijaciji vode─çih IT kompanija u BiH, jedan od strate┼íkih ciljeva predstavlja digitalizacija dru┼ítva, te su posebno u tom kontekstu iskustva ste─Źena ovom studijskom posjetom izuzetno vrijedna i korisna,ÔÇŁ istaknula je Kristina Erak, operativna menad┼żerica┬áBit Alijanse.

 

Drugi dan posjete, delegacija koju su ─Źinili predstavnici i predstavnice tri DIH-a podr┼żana u okviru projekta ÔÇ×Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduze─ça u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSMEÔÇť (DIH ÔÇ×IDEMOÔÇť iz Banja Luke i DIH-ovi ÔÇ×Digital StormÔÇť i ÔÇ×its4HealthÔÇť iz Sarajeva), predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Federacije BiH, Razvojne agencija ZEDA iz Zenice kao i asocijacije najve─çih IT kompanija iz Bosne i Hercegovine (ÔÇ×Bit AlijansaÔÇť, posjetili su:

 

 

ÔÇ×DIH Digital Storm sa svoja tri predstavnika je u─Źestvovao u studijskoj posjeti u Hrvatskoj. Tim je tokom posjete upoznat sa hrvatskim inovacijiskim ekosistemom, te kroz radne sastanke sa predstavnicima tehnolo┼íko-inovacijiskih firmi, inovacijskih centara i inkubatora stekao bitna saznanja o strukturi i setup-u organizacija iz okru┼żenja koje su pro┼íle put implementacije mnogobrojnih projekata sinansiranih iz pred-pristupnih EU fondova, kao i njihovih transfera na EU tr┼żi┼íte kao punopravne ─Źlanice.

  

“Pro┼íirenje nove partnerske mre┼że i oja─Źanje postoje─çe jedan je od najbitnijih rezultata ove, dobro organizirane posjeteÔÇť, istaknuo je Mirza Suljagi─ç iz ÔÇ×Digital StormÔÇť hub-a.

 

Na samom kraju studijskog putovanja u─Źesnici su imali priliku da posjete i Sobo─Źan d.o.o. kompaniju koja proizvodi prodajno-poslovni namje┼ítaj visokog kvaliteta, a koja je uspjela da zatvori ─Źitav lanac vrijednosti od ideje i dizajna, do isporuke gotovog namje┼ítaja i post-prodajne podr┼íke.

 

Posjetom pomenutim lokacijama, bosanskohercegova─Źka delegacija ja─Źala je svoje kapacitete, a nakon studijske posjete, predvi─Ĺen je i prenos zapa┼żanja kroz konkretno dogovorene aktivnosti, o ─Źemu govore impresije delegacije.

 

┬áÔÇ×Zahvaljuju─çi posjeti, imali smo priliku ste─çi nova znanja i usvojiti najbolje prakse kroz konkretne primjere ustrojstva, organizacije i samog rada inovacijskih centara, ali i uspje┼ínih kompanija sa tog podru─Źja. Po povratku i kroz svakodnevne radne aktivnosti ste─Źena znanja ─çemo prenositi svim kroz posao dostupnim kompanijama, ali i kolegama iz Vanjskotrgovinske komore BiH,ÔÇť naglasio je Boris Markovi─ç, predstavnik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

 

Predstavnik zeni─Źke razvojne agencije ZEDA, Senad Pa┼íali─ç, rekao je da su na ovaj na─Źin prisutni ÔÇ×Imali priliku uporediti ┼íta sli─Źne organizacije u okru┼żenju, u ovom slu─Źaju Hrvatske, rade i nude budu─çim, ali i postoje─çim poduzetnicima u smislu podr┼íke i razvoja njihovih ideja ili biznisa. Stvari koje i sami radimo ovim putem smo samo potvrdili, a neki detalji mogu se iskoristiti da se unaprijede usluge prema MSP.ÔÇŁ

 

Novi tehnolo┼íki razvoj podrazumijeva uvo─Ĺenje digitalizacije i inovacija, kao klju─Źni preduslov za bolju konkurentnost, te razvoj malih i srednjih preduze─ça. Na tom putu transformacije, malim i srednjim preduze─çima je potrebna sva mogu─ça podr┼íka organizacija koje pru┼żaju poslovnu podr┼íku u BiH. Projekat ÔÇ×Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduze─ça u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSMEÔÇť nastavit ─çe organizirati studijske posjete, a po─Źetkom 2024. godine bit ─çe uprili─Źena jo┼í jedna posjeta ovakvog karaktera.

 

Izvor: eu4digitalsme.ba