Popular News

MLADE IT NADE: Dodijeljeni certifikati za polaznike CoderDojo besplatne škole programiranja u Mostaru

 

20.12.2018.

 

U srijedu, 19.12.2018. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je organizovana dodjela certifikata za polaznike CoderDojo besplatne škole programiranja. Besplatnu školu programiranja je organizovala Bit Alijansa, krovno udruženje IT kompanija u BiH u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru.

 

120 polaznika uzrasta od 13 do 17 godina je u protekla dva mjeseca učilo osnove programiranja u programskim jezicima Python i HTML/CSS, te napravilo svoje prve korake u programiranju.

 

Haris Palalija, koordinator CoderDojo škole programiranja iz Bit Alijanse navodi kako je do sada besplatna škola programiranja CoderDojo organizovana u 13 gradova, te da je preko 1000 učenika osnovnih i srednjih škola imalo priliku da uči osnove programskih jezika. “Koncept kakav ima CoderDojo škola programiranja je specifičan i ima višestruki značaj za različite interesne skupine. S jedne strane za polaznike koji uče programirati kroz svjetski priznat program, za studente koji naprave svoje prve korake za katedrom, prenoseći znanja polaznicima u ulozi mentora, te za partnerske institucije koje se na ovaj način umreže sa djecom, roditeljima i studentima. Ponosni smo na postignute rezultate, te se ovom prilikom zahvaljujemo Sveučilištu u Mostaru s kojim smo organizovali CoderDojo školu programiranja u Mostaru”, ističe Palalija.

 

CoderDojo škola programiranja je franšiza preuzeta iz Dublina, te je sjajna prilika za učenje osnovna programiranja, kao i informisanja djece i roditelja o potencijalima i mogućnostima koje IT industrija posjeduje.