Popular News

MHP A PORSCHE COMPANY povjerio kompaniji LANACO status partnera za razvoj IT rješenja

 
17.05.2019.
 
Kompanija LANACO 16.05.2019. godine potpisala je Ugovor o partnerstvu sa njemačkom kompanijom MHP A PORSCHE COMPANY čime se otvara prilika za pozitivne efekte na domaćem tržištu.

 

Kompanija MHP je dio Porsche grupe koja svoje poslovanje ostvaruje na globalnom tržištu u segmentu konsaltinga u informacionim tehnologijama pružajući najviši nivo ekspertize u automobilskoj industriji. Osim poznatih brendova Porsche Grupe u oblasti auto industrije: Porsche, Audi, Volkswagen, Seat, Bentley, MHP ima više od 300 partnera kojima pruža najviši nivo IT podrške. Na IT tržištu, MHP ostvaruje najviši nivo partnerstva sa kompanijama SAP, Oracle i IBM.

 

Potpisivanje Ugovora o partnerstvu predstavlja veliki događaj kako za LANACO, tako i za privredu Bosne i Hercegovine, s obzirom da je MHP A Porsche Company vodeća kompanija u oblasti menadžmenta i IT konsaltinga. Saradnja sa kompanijom MHP predstavlja referentnu tačku u domenu međunarodnog poslovanja i od velikog je značaja za osnaživanje domaće IT industrije. Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu između ovih kompanija šalje se jasna poruka potencijalnim stranim investitorima da se isplati ulagati u ovo tržište, te sa tog aspekta ima poseban značaj za privredne perspektive ovih prostora.

 

Povjerenje u stručnost MHP kompanija je izgradila kroz kreirani ekosistem koji čine preko 2/3 najvećih svjetskih kompanija iz svijeta automobilske industrije, a koje koriste njihova rješenja i usluge.

 

Na ceremoniji prisutnima su se obratili Bernd-Otto Hörmann, CEO MHP kompanije i Dragan Ninić, Menadžer sektora za razvoj poslovanja u kompaniji LANACO.
 
„Izuzetno smo počastvovani odlukom kompanije MHP, dijelom Porsche grupe, da sa LANACO-m uspostavi saradnju najvišeg nivoa partnerstva koja će biti realizovana kroz zajednički razvoj softverskih rješenja namijenjenih najpoznatijim brendovima globalne automobilske industrije. U ovom trenutku razmatramo projekte koji trebaju da donesu digitalni skok i izmjene današnjeg poimanje automobila, ali i čitave industrije. Ovo je velika razvojna šansa za nas i vjerujem da ćemo, kao i mnoge prethodne, uspješno iskoristiti i time dati svoj doprinos razvoju domaćeg tržišta, zapošljavanju mladih, ali i povećanju nivoa konkurentnosti domaće privrede. Želio bih i da se osvrnem na momenat potpisivanje ovog Ugovora prisjećajući se, da se i ikona Volkswagen brenda, čuveni automobil Golf, proizvodio na ovim prostorima. Ovo je na neki način digitalni nastavak te saradnje“, izjavio je Ninić.
 
LANACO je od danas sastavni dio ekosistema kompanije MHP i ima priliku da kreiranjem naprednih softverskih rješenja, te pružanjem inovativnih servisa direktno utiče na razvoj globalne automobilske industrije.
 
„Kada smo prvi put došli u Banju Luku i posjetili kompaniju LANACO, oduševila nas je stručnost, znanje i izvrsnost sa kojom smo se susreli. Bilo nam je odmah jasno da mi sa ovom kompanijom moramo uspostaviti partnerstvo. MHP je kompanija koja polaže pažnju na dva segmenta vrijednost, a to su izvrsnost i partnerstvo. Obe ove vrijednosti su pomogle MHP da se izgradi, te smo upravo njih i prepoznali u toku pregovora i upoznavanja sa kompanijom LANACO. Danas su MHP i LANACO u mogućnosti da kreiraju novu vrijednost u automobilskoj industriji kroz rad na izazovnim projektima baziranih na najsavremenijim tehnologijama koje će biti globalno dostupne. Svakako, ovakva saradnja u domenu ima direktan uticaj na rast konkurentnosti domaće industrije i kreiranje jednog novog znanja najviše vrijednosti“, poručio je Bernd-Otto Hörmann, izvršni direktor kompanije MHP.
 
Današnjoj svečanosti prisustvovao je veliki broj predstavnika javnih institucija, kao i javnog i privatnog sektora iz zemlje i regiona.
 
Izvršna direktorica Bit Alijanse Tatjana Vučić prisustvovala je svečanosti potpisivanja i istakla je koliko je ovaj dan značajan za cijelu IT industriju u Bosni i Hercegovini.
“Izvrsni rezultati naših kompanija na inostranom tržištu osnažuju cjelokupnu industriju, a LANACO, trenutno najveća IT kompanija u BiH, današnjim potpisivanjem je pozicionirala našu zemlju visoko na ljestvicu IT industrije u širem regionu, dokazujući da ima kvalitete koji su svjetski prepoznati i priznati. Inače, mnoge članice Bit Alijanse kontinuirano nude veliku vrijednost za cijelu ekonomiju BiH i omogućavaju globalnu vidljivost naše države. Izuzetno smo ponosni da LANACO nastavlja da trasira taj put ovakvim strateškim potezima pokazujući kako se živi 4. industrijska revolucija, integrišući softversku i automobilsku industriju u sinergiju koja će da stvara velike stvari u budućnosti ubrzavajući naše korake ka svjetskim standardima“, ističe Vučić.