Popular News

Kompanija InfoDom i Bit Alijansa zajedno u misiji jačanja softverske industrije u BiH

 
07.06.2018.
 
Kompanije koje se bave razvojem softvera i kreiraju poslovnu vrijednost u Bosni i Hercegovini svakodnevno prepoznaju značaj Bit Alijanse. U proteklom periodu pridružila nam se kao nova snaga Bit Alijanse kompanija InfoDom. Sporazum o pridruživanju, potpisali su direktor kompanije InfoDom, Alan Ćatić i generalni menadžer Bit Alijanse, Armin Talić.
 
Poslovni fokus kompanije InfoDom su usluge za strategijsko upravljanje i transformaciju poslovanja te usluge za integraciju ICT rješenja temeljem upravljanja poslovnim procesima, upravljanja znanjem i upravljanja programima i projektima. Postrojenja za razvoj i građenje ICT sistema kompanije bazirana su na rješenjima najboljih svjetskih kompanija u pojedinim klasama.
 
Slijedom misije, vizije i strategije kompanije svoje poslovanje razvijaju u sljedećim područjima izvrsnosti:

  • ERP
  • CRM
  • telekomunikacije,
  • elektroprivreda,
  • financije (uključivo i javne financije),
  • javna nabavka.

 
Tehnologije koje pri tome koriste su tehnologije vodećih svjetskih kompanija, kod kojih imaju visoke partnerske statuse i podršku. To im istovremeno omogućava i upoznavanje s najboljim iskustvima u pojedinim industrijama.
 
“Ko misli da će postojati ijedna industrijska grana na svijetu, a da IT nije njena okosnica i temelj, živi na pogrešnoj planeti. Povezivanje domaće IT industrije, znanja, vještina i razmjena iskustava je od neprocjenjive važnosti kako za učesnike tako i za samo BH tržište. Naša ponuda sa strane IT firmi u BiH je veoma konkurentna u svijetu i u korak sa svjetskim  tehnologijama i znanjima. Nažalost, apsorpcijska moć pa i znanje onih koji upravljaju ekonomijom i razvojem nije na zavidnom nivou i još uvijek se ne prepoznaje potencijal razvoja IT-a i primjenjenih rješenja u svrhu olakšavanja svakodnevnog života običnog građanina. Tu možemo također govoriti i o neiskorištenim potecijalima IT-a kada je u pitanju povećanje kvalitete i konkurentnosti cjelokupne privrede BiH. I u konačnici, kroz Bit Alijansu želimo potaknuti mlade ljude na kreativna razmišljanja kroz uključivanje u projekte koji sa sobom nose napredne tehnološke izazove omogućavajći im širok prostor za unaprijeđenje i usavršavanje njihovih znanja. Na taj način želimo osvijestiti mlade građane ove zemlje da trebaju razmišlajti u pravcu izgradnje nam jedine domovine i da im pružimo mogućnost da sve svoje snove i ambicije mogu osvariti i realizovati u Bosni i Hercegovini. Na taj sveobuhvatan način uz Bit Alijansu jačamo i skrećemo pažnju na IT sektor.”, izjavio je direktor kompanije InfoDom, Alan Ćatić.

 

Udruženje Bit Alijansa osnovano je 2014. godine. Od tada, broj kompanija članica kontinuirano se povećava. Danas udruženje broji 42 kompanije udružene s jednim ciljem – da suočavanjem sa brojnim preprekama koje usporavaju rast, stvore nove prilike na tržištu softverske industrije.