Popular News

Kompanija Atlantbh organizovala prvi Sarajevo Data Science Day

 
Izvor: Klix.ba
 
18.10.2019.
 
U organizaciji kompanije Atlantbh, jučer je u Sarajevu održana jednodnevna konferencija Sarajevo Data Science Day koja je okupila sve one koji se bave ili žele da se bave podacima.
 
Više od 200 profesionalaca, akademika, studenata i entuzijasta koji rade u Data Science, Big Data, Data Mining, Machine Learning ili Artificial Intelligence područjima, imalo je priliku da čuju nekoliko vrhunskih predavača i Data Science stručnjaka, te da razmijeni iskustva, i znanje iz ove oblasti.
 
Kroz interesantna izlaganja i panel diskusiju, posjetiocima su približeni trendovi i inovacije iz oblasti big data analitike, mašinskog učenja, eksplorativne analize, te primijenjenog Data Science-a.
 
Kompanija Atlantbh, koja je organizator konferencije, je na vrijeme prepoznala svjetski trend i popularnost ove oblasti, pa u saradnji sa nekim od najvećih svjetskih kompanija, već godinama koristi statističke alate i algoritme vještačke inteligencije za rad na interesantnim i kompleksnim projektima.
 
Konferenciju je otvorio Milad Čerkić, CEO kompanije Atlantbh koji je poručio posjetiocima da se pridruže avanturi zvanoj “Data Science”.
 
“Podaci se generišu velikom brzinom, a analiza ovih podataka, te pretvaranje informacija u vrijedan resurs pri kreiranju poslovnih strategija i inovativnih proizvoda je ono što čini ovu oblast zanimljivom mnogim vodećim kompanijama i IT stručnjacima. Saradnjom sa nekim od najvećih svjetskih kompanija, mi smo još davno započeli svoj put u Data Science oblast. Investirajući vrijeme, koristeći moderne statističke tehnike i algoritme vještačke inteligencije, te radeći na kompleksnim i izazovnim projektima, stekli smo neprocjenjivo iskustvo u ovoj oblasti. Organizacijom Sarajevo Data Science Day-a želimo nesebično sa svima podijeliti svoje znanje, te povezati i podstaći profesionalce, akademike i sve ostale entuzijaste na usavršavanje i saradnju”, pojasnio je Čerkić.
 
Bit Alijansa kontinuirano podržava aktivnosti kompanija članica koje imaju za cilj jačanje i promociju IT društva i poslovnog okruženja, a direktorica Tatjana Vučić je u svom obraćanju publici istakla: “Data Science je oblast koja je veoma bitna za dalji razvoj IT sektora u BiH. Izuzetno smo ponosni što je naš Atlantbh to prepoznao, i kao i uvijek, vizionarski donio budućnost tehnologije u BiH, tako da se nadam da će ova konferencija postati tradicija.”
 
Veliku pažnju stručne javnosti izazvalo je predavanje prof. Mirsada Hadžikadića, autora preko pedeset naučnih radova, te profesora i direktora Instituta za kompleksne sisteme na Univerzitetu North Carolina.
 
“Ovaj događaj je za mene značio mnogo, jer se radi o tehnologijama na kojim sa ja proveo skoro čitav svoj profesionalni život. Zadovoljstvo je vidjeti da se ovakve stvari rade i u BiH”, izjavio je prof. Hadžikadić.
 
Izuzetno zanimljivo predavanje održao je i prof. Emin Tahirović, sa Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu.
 
“Veoma je važno organizirati događaje ovakvog tipa kako bi ljudi mogli imati prozor u Data Science svijet, te razumjeli šta je sve moguće sa algoritmima i načinom donošenja odluka putem njih”, rekao je.
 
Učesnici su imali priliku čuti o primjeni rješenja na Data Science projektima, pa su tako predavanja održali Data Scientist iz kompanije Bravo Systems Milorad Vujković, te Senior Data Scientist iz Atlantbh Belma Ibrahimović.
 
Osim inovativnih rješenja i trendova, učesnici su imali priliku prisustvovati panelu na temu “Budućnost AI-a = Kraj svijeta kakvog ga poznajemo?”, na kojoj su glavnu riječ vodili Samra Tanović, Aleksandar Mastilović i prof. Emin Tahirović uz moderatoricu Belmu Ibrahimović.
 
Prisutni su se složili da je održavanje evenata poput ovog ključno za umrežavanje unutar industrije, te rast i razvoj IT sektora u BiH, a iz Atlantbh poručuju da im je izuzetno drago što su ovaj događaj svojim prisustvom podržale kompanije koje zajedno s njima u sferama svog poslovanja rade na unapređenju poslovnog okruženja softverske industrije u BiH.