Popular News

Kompanija Atlantbh organizovala prvi Sarajevo Data Science Day

 
Izvor: Klix.ba
 
18.10.2019.
 
U organizaciji kompanije Atlantbh, ju─Źer je u Sarajevu odr┼żana jednodnevna konferencija Sarajevo Data Science Day koja je okupila sve one koji se bave ili ┼żele da se bave podacima.
 
Vi┼íe od 200 profesionalaca, akademika, studenata i entuzijasta koji rade u Data Science, Big Data, Data Mining, Machine Learning ili Artificial Intelligence podru─Źjima, imalo je priliku da ─Źuju nekoliko vrhunskih predava─Źa i Data Science stru─Źnjaka, te da razmijeni iskustva, i znanje iz ove oblasti.
 
Kroz interesantna izlaganja i panel diskusiju, posjetiocima su pribli┼żeni trendovi i inovacije iz oblasti big data analitike, ma┼íinskog u─Źenja, eksplorativne analize, te primijenjenog Data Science-a.
 
Kompanija Atlantbh, koja je organizator konferencije, je na vrijeme prepoznala svjetski trend i popularnost ove oblasti, pa u saradnji sa nekim od najve─çih svjetskih kompanija, ve─ç godinama koristi statisti─Źke alate i algoritme vje┼íta─Źke inteligencije za rad na interesantnim i kompleksnim projektima.
 
Konferenciju je otvorio Milad ─îerki─ç, CEO kompanije Atlantbh koji je poru─Źio posjetiocima da se pridru┼że avanturi zvanoj “Data Science”.
 
“Podaci se generi┼íu velikom brzinom, a analiza ovih podataka, te pretvaranje informacija u vrijedan resurs pri kreiranju poslovnih strategija i inovativnih proizvoda je ono ┼íto ─Źini ovu oblast zanimljivom mnogim vode─çim kompanijama i IT stru─Źnjacima. Saradnjom sa nekim od najve─çih svjetskih kompanija, mi smo jo┼í davno zapo─Źeli svoj put u Data Science oblast. Investiraju─çi vrijeme, koriste─çi moderne statisti─Źke tehnike i algoritme vje┼íta─Źke inteligencije, te rade─çi na kompleksnim i izazovnim projektima, stekli smo neprocjenjivo iskustvo u ovoj oblasti. Organizacijom Sarajevo Data Science Day-a ┼żelimo nesebi─Źno sa svima podijeliti svoje znanje, te povezati i podsta─çi profesionalce, akademike i sve ostale entuzijaste na usavr┼íavanje i saradnju”, pojasnio je ─îerki─ç.
 
Bit Alijansa kontinuirano podr┼żava aktivnosti kompanija ─Źlanica koje imaju za cilj ja─Źanje i promociju IT dru┼ítva i poslovnog okru┼żenja, a direktorica Tatjana Vu─Źi─ç je u svom obra─çanju publici istakla: “Data Science je oblast koja je veoma bitna za dalji razvoj IT sektora u BiH. Izuzetno smo ponosni ┼íto je na┼í Atlantbh to prepoznao, i kao i uvijek, vizionarski donio budu─çnost tehnologije u BiH, tako da se nadam da ─çe ova konferencija postati tradicija.”
 
Veliku pa┼żnju stru─Źne javnosti izazvalo je predavanje prof. Mirsada Had┼żikadi─ça, autora preko pedeset nau─Źnih radova, te profesora i direktora Instituta za kompleksne sisteme na Univerzitetu North Carolina.
 
“Ovaj doga─Ĺaj je za mene zna─Źio mnogo, jer se radi o tehnologijama na kojim sa ja proveo skoro ─Źitav svoj profesionalni ┼żivot. Zadovoljstvo je vidjeti da se ovakve stvari rade i u BiH”, izjavio je prof. Had┼żikadi─ç.
 
Izuzetno zanimljivo predavanje odr┼żao je i prof. Emin Tahirovi─ç, sa Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu.
 
“Veoma je va┼żno organizirati doga─Ĺaje ovakvog tipa kako bi ljudi mogli imati prozor u Data Science svijet, te razumjeli ┼íta je sve mogu─çe sa algoritmima i na─Źinom dono┼íenja odluka putem njih”, rekao je.
 
U─Źesnici su imali priliku ─Źuti o primjeni rje┼íenja na Data Science projektima, pa su tako predavanja odr┼żali Data Scientist iz kompanije Bravo Systems Milorad Vujkovi─ç, te Senior Data Scientist iz Atlantbh Belma Ibrahimovi─ç.
 
Osim inovativnih rje┼íenja i trendova, u─Źesnici su imali priliku prisustvovati panelu na temu ÔÇťBudu─çnost AI-a = Kraj svijeta kakvog ga poznajemo?ÔÇŁ, na kojoj su glavnu rije─Ź vodili Samra Tanovi─ç, Aleksandar Mastilovi─ç i prof. Emin Tahirovi─ç uz moderatoricu Belmu Ibrahimovi─ç.
 
Prisutni su se slo┼żili da je odr┼żavanje evenata poput ovog klju─Źno za umre┼żavanje unutar industrije, te rast i razvoj IT sektora u BiH, a iz Atlantbh poru─Źuju da im je izuzetno drago ┼íto su ovaj doga─Ĺaj svojim prisustvom podr┼żale kompanije koje zajedno s njima u sferama svog poslovanja rade na unapre─Ĺenju poslovnog okru┼żenja softverske industrije u BiH.