Popular News

Kompanija Atlantbh donirala ra─Źunare Centru za mlade INPUT u Zenici

 
25.05.2019.
 
Kompanije ─Źlanice Bit Alijanse aktivno rade na ja─Źanju i osna┼żivanju IT industrije u BiH. Primjer je kompanija Atlantbh iz Sarajeva koja je donirala ra─Źunare Centru za mlade INPUT u Zenicu koji je, u saradnji sa Bit Alijansom, do sada organizovao besplatnu ┼íkolu programiranja CodeDojo za preko 150 djece i mladih, a ju─Źer su dodijeljeni certifikati polaznicima tre─çeg ciklusa ┼íkole programiranja u Zenici.
 
ÔÇťPodr┼íka obrazovanju mladih je jedan od prioriteta za Atlantbh, te je na┼ía donacija INPUT Centru i polaznicima CoderDojo ┼íkole programiranja u Zenici samo jedan od na┼íih na─Źina podr┼íke edukativnim doga─Ĺajima. Kontinuirano organizujemo ABH praksu putem koje smo edukovali vi┼íe od 100 praktikanata, a u u ovoj ┼íkolskoj godini stipendiramo i 10 studenata tehni─Źko-tehnolo┼íkih fakultata. ┼Żelimo biti primjer drugima i motivisati kompanije da podr┼żavaju mlade kako bi nastavili sa svojim obrazovanjem i daljim razvojem u IT oblasti,ÔÇŁ navodi Milad ─îerki─ç, CEO kompanije Atlantbh.
 
CoderDojo je globalni pokret osnovan u Irskoj koji prepoznaje va┼żnost razumijevanja programskih jezika u savremenom svijetu, te da djeci i mladima ┼íirom svijeta ne bi trebala biti uskra─çena prilika da nau─Źe vje┼ítine programiranja. CoderDojo ┼íkole programiranja su uvijek besplatne i baziraju se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. Tokom 2017. godine vi┼íe od 55.000 djece je poha─Ĺalo CoderDojo ┼íkole programiranja u 65 zemalja svijeta.
 
U proteklom periodu, Bit Alijansa je u saradnji sa partnerskim fakultetima, edukacijskim institucijama i nevladinim organizacijama realizirala CoderDojo ┼íkole programiranja u 12 gradova, te je vi┼íe od 1000 polaznika imalo priliku u─Źiti osnove programiranja.