Popular News

ITkarijera.ba – prvi portal za IT karijerno savjetovanje predstavljen u Banjoj Luci u okviru zatvaranja škole programiranja CoderDojo

 

18.06.2019.

 

U subotu, 15.06.2019. godine je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci održano zatvaranje škole programiranja CoderDojo u okviru kojeg je predstavljen i prvi portal za IT karijerno savjetovanje – ITkarijera.ba.  Događaju su prisustvovali polaznici škole programiranja koji su u proteklih mjesec dana učili osnove programskih jezika Python i JavaScript, roditelji i predstavnici IT zajednice Banjaluke. Na događaju su se obratili Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse, Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Marko Rosić, projekt menadžer kompanije JSGuru i Haris Palalija, koordinator projekta ITkarijera.ba.
 
Dekan Blanuša istakao je da je portal mjesto na kojem svi zainteresovani za IT mogu pronaći vrlo korisne informacije te aktuelna događanja i trendove u IT svijetu.
 
„Ono što predstavlja posebnu vrijednost ovog portala su brojne informacije o kursevima, obuci i mogućnostima školovanja vezano za IT, ali isto tako kakve su mogućnosti za zaposlenje, koja su to tražena znanja i vještine te šta su trendovi. To je mjesto gdje aktuelne informacije neprestano stižu i svaki novi posjet ovom portalu je prilika da se nešto novo pročita i sazna. Mnogo interesantnih tekstova i linkova. Preporučujem ga svima onima koji su u IT svijetu, koje on interesuje ili koji svoju budućnost vide vezano za angažman u IT industriji”, navodi prof. dr Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.
 
Za IT kompanije portal predstavlja mjesto komuniciranja svojih aktuelnih dešavanja, praksi i otvorenih pozicijama te jedinstvenu poveznicu između potencijalnih budućih zaposlenika.
 
“Kako se IT industrija razvija nevjerovatnom brzinom, bilo je neophodno kreirati jedinstveno mjesto kao sto je ITkarijera.ba, platformu koja integriše sve informacije važne za razvoj uspješne IT karijere, na način da kompanije članice Bit Alijanse kao i naše partnerske institucije i organizacije predstave sve prilike koje omogućavaju  ulazak u IT sektor. Ponosni smo na činjenicu da smo na ovaj način omogućili i povezivanje svih aktera IT industrije te pozivamo sve one koji još uvijek nisu, da nam se pridruže”, istakla je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.
 
Jedna od ključnih oblasti djelovanja Bit Alijanse je unapređenje IT obrazovanja i promocija IT zanimanja među mladima i upravo će portal ITkarijera.ba  poslužiti kao novi kanal komunikacije koji će biti intenzivno korišten za promociju IT sektora i informisanje zainteresovanih osoba koje žele graditi svoju karijeru u ovoj perspektivnoj privrednoj grani.
 
Članica Bit Alijansa ITAcademy je za sve polaznike CoderDojo škole programiranja obezbijedila besplatne vaučere za online kurs programiranja.