Popular News

“IT manifest” nudi rješenja kako ostvariti puni potencijal IT industrije u BiH

 

08.03.2019.
 
Zajedničku viziju budućnosti IT industrije i privrednog oporavka Bosne i Hercegovine predstavit će 58 IT kompanija koje zapošljavaju 70% domaćih IT stručnjaka potpisivanjem najznačajnijeg strateškog dokumenta pod nazivom “IT manifest” 15. marta u Sarajevu.

 

IT industrija u BiH je zabilježila snažan rast u pogledu zapošljavanja te ostvarenih prihoda u posljednjih nekoliko godina. Dosadašnji rezultati pokazuju potencijal koji bi se mogao ostvariti pozicioniranjem IT industrije kao jedne od strateških privrednih grana BiH koja bi u narednih pet godina mogla zaposliti 6.000 IT stručnjaka i generisati jednu miliardu KM prihoda bh. ekonomiji.

 

Upravo sa vizijom dostizanja punog ekonomskog potencijala BiH sa fokusom na IT industriju, kompanije okupljene u Udruženju Bit Alijansa aktivno rade na promociji mjera i strateških politika koje doprinose daljem rastu i razvoju IT industrije. Kako bi strateški ciljevi i predložene aktivnosti bile vidljivije donosiocima odluka i međunarodnim organizacijama i široj javnosti, Bit Alijansa je na osnovu prikupljenih podataka od IT kompanija, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija i drugih partnerskih organizacija pripremila jedinstven strateški dokument pod nazivom “IT manifest” koji sadrži prijedloge rješenja za ključne probleme sa kojima se suočava ova industrija, sa fokusom na nedostatak kvalifikovanog IT kadra.

 

IT manifest je zajednička izjava 58 kompanija članica Bit Alijanse o segmentima društvenog djelovanja na kojima je potrebno raditi u cilju unapređenja IT industrije BiH i društva u cjelini. S obzirom na važnost ovog dokumenta i za širu javnost, IT manifest će biti javno prezentovan, a zatim i objavljen 15. marta 2019. godine na sjednici Skupštine Bit Alijanse te će tom prilikom biti organizovano i potpisivanje ovog dokumenta od strane predstavnika svih 58 kompanija članica Bit Alijanse.

 

Kreiranjem i prezentacijom ovog dokumenta Bit Alijansa, kao vodeće udruženje IT kompanija u BiH daje, svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti te međunarodnih organizacija spram IT sektora Bosne i Hercegovine. Bit Alijansa, kao i do sada će nastaviti promovisati IT industriju i aktivno učestvovati u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za dostizanje punog potencijala.