Popular News

IT Girls i Bit Alijansa zajedno pokreću crowdfunding kampanju

 

29.10.2018.

 

Bit Alijansa kontinuirano podržava inicijative koje za cilj imaju promociju IT industrije, jačanje kapaciteta i uključivanje djece od rane dobi u proces digitalizacije, te unapređenje obrazovnih programa u školama širom BiH. Jedna od inicijativa koja implementira navedeno, te omogućava da što veći broj djevojčica širom naše zemlje dobije priliku da uči programiranje kroz interaktivne pristupe jeste inicijativa IT Girls.

 

S obzirom na statističke pokazatelje o zastupljenosti djevojaka i žena u IKT oblasti u BiH i šire, bilo u obrazovanju ili sektoru zapošljavanja, očigledno je da postoji potreba za osnaživanjem djevojaka i žena da se više uključe u informacione i komunikacione tehnologije kako bi imale jednaku mogućnost da profitiraju od tog rastućeg sektora i doprinesu njegovom daljem razvoju. S druge strane, radno tržište i društvo općenito će imati koristi od većeg učešća žena u IKT-u u smislu dodatnih kapaciteta i ljudskih resursa, koji će doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda.

 

IT Girls inicijativa ima upravo taj sveobuhvatni cilj da potakne mlade žene da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija, te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

 

30.10.2018. godine Bit Alijansa sa IT Girls počinje crowdfunding kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku Arduino setova i održavanje radionica u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom smo potpisali Memorandum o saradnji sa zajedničkim ciljem – učiniti informatiku u školama zanimljivom za djevojčice i dječake.

 

Uskoro više informacija o kampanji, te na koji način se možete uključiti u istu.