Popular News

IEEE kongres za studente i mlade profesionalce BiH 2019 održan u Banjoj Luci

 

19.12.2019.

 

U proteklom mjesecu održan je IEEE kongres za studente i mlade profesionalce u Banjoj Luci u organizaciji najvećeg svjetskog tehničko-profesionalng društva Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), BH Futures Foundation i Panevropskog univerziteta “Apeiron”. Kongres je otvorio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i rektor Univerziteta “Apeiron” akademik Zoran Avramović. U uvodnim obraćanjima, prisutnima se obratila i Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse zajedno sa Edhemom Eddiem Čustovićem, osnivačem Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i predsjedavajućim Kongresa.

 

Skup se ove godine održao pod sloganom “Vaša karijera počinje ovdje”, a okupio je više od 200 učesnika iz BiH, ali i cijelog svijeta. Ovaj događaj je nadahnuće za nove generacije inženjerskih i tehnoloških lidera. Tri dana Kongresa obuhvatila su predavanja vrhunskih eksperata iz Kalifornije, Australije, Holandije, Švicarske, Švedske, Hrvatske, Njemačke, kao i studentska izlaganja, praćeno mnogobrojnim prilikama za povezivanje te profesionalne radionice.

 

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse ovom prilikom istakla je da mnogi mladi iz BiH imaju izuzetan potencijal, inteligenciju i riješenost da budu uspješni, sto je prepoznato u cijelom svijetu, a BH Futures Foundation upravo stavlja u fokus svog djelovanja da sve te mlade potencijale prepozna, osnaži i iznese na površinu pokazujući kako divnu, snažnu i inteligentnu mladost imamo, kakva nam svima budućnost može i treba biti njihovim daljim djelovanjem. „Upravo je ovaj IEEE kongres, održan u Banjoj Luci ove godine, okupio takve mlade iz cijele BiH, mlade koji su budući lideri našeg društva, a koji svakodnevno svojim primjerom pokazuju da inteligencija u kombinaciji sa ambicijom, predanošću i upornošću može da iznjedri velike rezultate i unaprijedi kompletno naše društvo. Ponosna sam na svako takvo dijete, ponosna sto učestvujemo u građenju takve djece, i radujem se svakom budućem zajedničkom projektu kakav je bio ovaj, zajedno pomjeramo granice.“
 
Vučić dalje ističe da je ove godine Kongres organizovan u Banjoj Luci, prošle u Sarajevu, a da će narednih godina biti organizovan u Tuzli, zatim Mostaru i svim gradovima redom u našoj zemlji jer je cilj uvezati mlade iz svakog kutka BiH sa vodećim svjetskim akademicima i stručnjacima. „Radujem se svemu što nam slijedi, i vjerujem da ćemo ovakvim potezima, svjetskim a našim, trasirati put prosperitetnijoj budućnosti koju svi zaslužujemo.“, navodi Vučić.
 
U sklopu Kongresa, organizovane su posjete kompanijama članicama Bit Alijanse iz Banjaluke: LANACO, Bravo Systems, JSGuru.  Sponzori Kongresa bile su kompanije članice Bit Alijanse LANACO i JSGuru.