Popular News

IEEE kongres za studente i mlade profesionalce BiH 2019 odr┼żan u Banjoj Luci

 

19.12.2019.

 

U proteklom mjesecu odr┼żan je IEEE kongres za studente i mlade profesionalce u Banjoj Luci u organizaciji najve─çeg svjetskog tehni─Źko-profesionalng dru┼ítva Institut in┼żenjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), BH Futures Foundation i Panevropskog univerziteta “Apeiron”. Kongres je otvorio┬áambasador Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i rektor Univerziteta “Apeiron” akademik Zoran Avramovi─ç. U┬áuvodnim obra─çanjima, prisutnima se obratila i Tatjana Vu─Źi─ç, izvr┼ína direktorica Bit Alijanse zajedno sa Edhemom Eddiem ─îustovi─çem,┬áosniva─Źem Bosnia & Herzegovina Futures Foundation┬ái predsjedavaju─çim Kongresa.

 

Skup se ove godine odr┼żao┬ápod sloganom “Va┼ía karijera po─Źinje ovdje”, a okupio je vi┼íe od 200 u─Źesnika iz BiH, ali i cijelog svijeta. Ovaj doga─Ĺaj je nadahnu─çe za nove generacije in┼żenjerskih i tehnolo┼íkih lidera. Tri dana Kongresa obuhvatila su┬ápredavanja vrhunskih eksperata iz Kalifornije, Australije, Holandije, ┼ávicarske, ┼ávedske, Hrvatske, Njema─Źke, kao i studentska izlaganja, pra─çeno mnogobrojnim┬áprilikama┬áza povezivanje te profesionalne radionice.

 

Tatjana Vu─Źi─ç, izvr┼ína direktorica Bit Alijanse ovom prilikom istakla je da mnogi mladi iz BiH imaju izuzetan potencijal, inteligenciju i rije┼íenost da budu uspje┼íni, sto je prepoznato u cijelom svijetu, a BH Futures Foundation upravo stavlja u fokus svog djelovanja da sve te mlade potencijale prepozna, osna┼żi i iznese na povr┼íinu pokazuju─çi kako divnu, sna┼żnu i inteligentnu mladost imamo, kakva nam svima budu─çnost mo┼że i treba biti njihovim daljim djelovanjem. ÔÇ×Upravo je ovaj IEEE kongres, odr┼żan u Banjoj Luci ove godine, okupio takve mlade iz cijele BiH, mlade koji su budu─çi lideri na┼íeg dru┼ítva, a koji svakodnevno svojim primjerom pokazuju da inteligencija u kombinaciji sa ambicijom, predano┼í─çu i uporno┼í─çu mo┼że da iznjedri velike rezultate i unaprijedi kompletno na┼íe dru┼ítvo. Ponosna sam na svako takvo dijete, ponosna sto u─Źestvujemo u gra─Ĺenju takve djece, i radujem se svakom budu─çem zajedni─Źkom projektu kakav je bio ovaj, zajedno pomjeramo granice.ÔÇť
 
Vu─Źi─ç dalje isti─Źe da je ove godine Kongres organizovan u Banjoj Luci, pro┼íle u Sarajevu, a da ─çe narednih godina biti organizovan u Tuzli, zatim Mostaru i svim gradovima redom u na┼íoj zemlji jer je cilj uvezati mlade iz svakog kutka BiH sa vode─çim svjetskim akademicima i stru─Źnjacima. ÔÇ×Radujem se svemu ┼íto nam slijedi, i vjerujem da ─çemo ovakvim potezima, svjetskim a na┼íim, trasirati put prosperitetnijoj budu─çnosti koju svi zaslu┼żujemo.ÔÇť, navodi Vu─Źi─ç.
 
U sklopu Kongresa, organizovane su posjete kompanijama ─Źlanicama Bit Alijanse iz Banjaluke: LANACO, Bravo Systems, JSGuru.┬á Sponzori Kongresa bile su kompanije ─Źlanice Bit Alijanse LANACO i JSGuru.