Popular News

Hitno osigurati nesmetan povratak u Bosnu i Hercegovinu u slu─Źaju putovanja iz poslovnih razloga

 
18.05.2020.
 
Nakon ┼íto su zemlje regije Bosne i Hercegovine, kao i druge dr┼żave u Evropi, ubla┼żile restrikcije u pogledu putovanja u slu─Źaju poslovnih razloga, Bit Alijansa je danas uputila inicijativu prema nadle┼żnim vlastima da se i u BiH osiguraju identi─Źni uslovi, s ciljem za┼ítite ugovorenih izvoznih poslova.
 
Privrednici iz BiH imaju poslovne ugovore koje realiziraju u inostranstvu, te su njihovi predstavnici du┼żni odlaziti u te dr┼żave kako bi se izvr┼íili ugovoreni poslovi. Problem nastaje prilikom povratka u BiH nakon takvog putovanja, jer te osobe onda moraju boraviti u samoizolaciji u periodu od 14 dana. Tako im se onemogu─çava da se u dogovorenim rokovima ponovo vrate u te dr┼żave ili otputuju u druge, a ┼íto je vrlo ─Źest slu─Źaj.
 
Bit Alijansa poziva Vije─çe ministara BiH, Vladu Federacije BiH i Vladu Republike Srpske da u saradnji sa nadle┼żnim kriznim ┼ítabovima hitno razmotre ovu situaciju i omogu─çe druga─Źiji tretman takvih pojedinaca kojim bi se osigurala fleksibilnija mogu─çnost povratka u BiH, uz sve potrebne mjere ponovnog testiranja.
 
U suprotnom vrlo je mogu─çe da ─çe do─çi do gubitka ugovorenih poslova, jer su dr┼żave u kojima se poslovi obavljaju osigurale uslove da se poslovi mogu nastaviti raditi. Sigurni smo da je veliki broj privrednika u BiH koji se suo─Źavaju sa ovim problemom, te o─Źekujemo da nadle┼żne vlasti hitno razmotre i osiguraju adekvatno rje┼íenje, kako bi se sa─Źuvali ugovoreni poslovi i tako prevenirale dodatne ekonomske ┼ítete koje je uzrokovala pandemija korona virusa.