Popular News

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Bit Alijansa potpisali Memorandum o razumijevanju

 
Bit Alijansa i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu potpisali su Memorandum o razumijevanju radi zajedni─Źkih aktivnosti i projekata.
 
Katedra za menad┼żment i informacione tehnologije pri Ekonomskom fakultetu nastoji upoznati studente sa teorijsko-konceptualnim osnovama informatike, upravlja─Źkim informacionim sistemima te primjenom IT alata u savremenom poslovanju.
 
ÔÇ×Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, Ekonomski fakultet razvija informaciono dru┼ítvo u BiH i djeluje u cilju kreiranja vrhunskih performansi kod studenata sa zna─Źajnim znanjem iz ekonomije, menad┼żmenta i informacionih tehnologija. Nastavljamo sa izgradnjom imid┼ża Fakulteta kao presti┼żne visoko┼íkolske institucije koja kontinuirano radi na tehni─Źko-tehnolo┼íkim dostignu─çima.ÔÇť izjavio je prof. dr. Kemal Kozari─ç, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
 
Pored redovnih master programa iz oblasti ekonomije i menad┼żmenta, Ekonomski fakultet u Sarajevu nudi program Menad┼żment i informacioni sistemi koji ima za cilj povezivanje teoretskih znanja i prakti─Źnih iskustava iz oblasti IT.
 
ÔÇ×Nakon tri paralelna postdiplomska studija iz ove oblasti, koja je katedra za MIT pokrenula u protekle 3 godine, sada ulazimo u prostor zajedni─Źkog profiliranja i obrazovanih programa namijenjenim sve ve─çim potrebama firmi i ┼żeljama mladih ljudi. Obrazovati se, raditi i ┼żivjeti, ovdje, a biti dio razvijenog svijeta i razvoja je na┼í cilj. Na┼íi programi pokazuju da je to mogu─çe.ÔÇť naveo je prof. dr. Zlatko Lagumd┼żija, rukovodilac Katedre za Menad┼żment i informacione tehnologije.
 
Bit Alijansa, kao krovna organizacija bh softverske industrije, koje trenutno okuplja 27 najve─çih softverskih kompanija i kompanija koje kreiraju vrijednog iz cijele BiH, nastoji izgraditi saradanju sa visoko┼íkolskim ustanovama sa interesom kreiranja kvalitetnog okru┼żenja za povezivanje studenata i realnog sektora. Bit Alijansa kontinuirano radi na dugoro─Źnom unapre─Ĺenju studijskih programa i njihovom uskla─Ĺivanju sa potrebama industrije.
 
ÔÇ×Veoma sam zadovoljan i ponosan ┼íto ─çemo zajedni─Źki kreirati dinami─Źnu i progresivnu sredinu za mnoge mlade. Saradnja izme─Ĺu institucija koje obrazuju deficitarne kadrove i na┼íih ─Źlanica koje ih potra┼żuju jeste dobitna kombinacija za obje strane, a naro─Źito za studente informati─Źkih smjerova koji na taj na─Źin dobijaju mnogo br┼że karijernu priliku. Bit Alijansa je do sada potpisala deset memoranduma o saradnji sa vode─çim bh partnerskim organizacijama i institucijama.ÔÇť istakao je Armin Tali─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse, vode─çeg udru┼żenja IT kompanija u Bosni i Hercegovini.
 
Studenti ─çe kroz zajedni─Źke projekte Ekonomskog fakulteta i Bit Alijanse imati priliku spojiti teoretska znanja sa savremenim IT trendovima i na taj na─Źin pove─çati svoju konkurentnost na tr┼żi┼ítu rada.