Popular News

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Bit Alijansa potpisali Memorandum o razumijevanju

 
Bit Alijansa i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu potpisali su Memorandum o razumijevanju radi zajedničkih aktivnosti i projekata.
 
Katedra za menadžment i informacione tehnologije pri Ekonomskom fakultetu nastoji upoznati studente sa teorijsko-konceptualnim osnovama informatike, upravljačkim informacionim sistemima te primjenom IT alata u savremenom poslovanju.
 
„Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, Ekonomski fakultet razvija informaciono društvo u BiH i djeluje u cilju kreiranja vrhunskih performansi kod studenata sa značajnim znanjem iz ekonomije, menadžmenta i informacionih tehnologija. Nastavljamo sa izgradnjom imidža Fakulteta kao prestižne visokoškolske institucije koja kontinuirano radi na tehničko-tehnološkim dostignućima.“ izjavio je prof. dr. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
 
Pored redovnih master programa iz oblasti ekonomije i menadžmenta, Ekonomski fakultet u Sarajevu nudi program Menadžment i informacioni sistemi koji ima za cilj povezivanje teoretskih znanja i praktičnih iskustava iz oblasti IT.
 
„Nakon tri paralelna postdiplomska studija iz ove oblasti, koja je katedra za MIT pokrenula u protekle 3 godine, sada ulazimo u prostor zajedničkog profiliranja i obrazovanih programa namijenjenim sve većim potrebama firmi i željama mladih ljudi. Obrazovati se, raditi i živjeti, ovdje, a biti dio razvijenog svijeta i razvoja je naš cilj. Naši programi pokazuju da je to moguće.“ naveo je prof. dr. Zlatko Lagumdžija, rukovodilac Katedre za Menadžment i informacione tehnologije.
 
Bit Alijansa, kao krovna organizacija bh softverske industrije, koje trenutno okuplja 27 najvećih softverskih kompanija i kompanija koje kreiraju vrijednog iz cijele BiH, nastoji izgraditi saradanju sa visokoškolskim ustanovama sa interesom kreiranja kvalitetnog okruženja za povezivanje studenata i realnog sektora. Bit Alijansa kontinuirano radi na dugoročnom unapređenju studijskih programa i njihovom usklađivanju sa potrebama industrije.
 
„Veoma sam zadovoljan i ponosan što ćemo zajednički kreirati dinamičnu i progresivnu sredinu za mnoge mlade. Saradnja između institucija koje obrazuju deficitarne kadrove i naših članica koje ih potražuju jeste dobitna kombinacija za obje strane, a naročito za studente informatičkih smjerova koji na taj način dobijaju mnogo brže karijernu priliku. Bit Alijansa je do sada potpisala deset memoranduma o saradnji sa vodećim bh partnerskim organizacijama i institucijama.“ istakao je Armin Talić, izvršni direktor Bit Alijanse, vodećeg udruženja IT kompanija u Bosni i Hercegovini.
 
Studenti će kroz zajedničke projekte Ekonomskog fakulteta i Bit Alijanse imati priliku spojiti teoretska znanja sa savremenim IT trendovima i na taj način povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.