Popular News

Druga konferencija o potencijalima razvoja softverske industrije BiH

 
08.05.2018.
 
Bit Alijansa u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine organizuje Drugu konferenciju o potencijalima razvoja softverske industrije BiH. Konferencija će se održati 10. maja (četvrtak) sa početkom u 10:30 sati u Parlamentarnoj skupštini BiH.
 
Konferencija će okupiti predstavnike javnog i privatnog sektora sa ciljem prezentiranja dosadašnjih rezultata i aktivnosti realizovanih u svrhu osnaživanja softverske industrije BiH, te će se ukazati na izazove koji su pred ovom industrijom koja danas potražuje 6.000 radnika.
 
Konferenciju će otvoriti Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a zatim će se učesnicima obratiti Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, NJ.E. Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse, Peter Statev, predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarska i prof. dr Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.
 
U okviru prve panel diskusije „Ključni izazovi i barijere u poslovanju IT kompanija u BiH“ prisutnima će biti predstavljena zapažanja i iskustva direktora kompanija Faris Začina, direktor kompanije Ministry of Programming, Goran Gojić, direktor kompanije Bravo Studio, Nebojša Ninić, generalni direktor kompanije LANACO, Nedžim Gakenyi, direktor kompanije Green River Media i Zijah Rašidagić, direktor kompanije ZIRA.
 
Na drugoj panel diskusiji „Reforma obrazovanja i 4. industrijska revolucija” predstavnici akademske zajednice, dr. Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta, Univerzitet u Banjoj Luci, dr. Esmir Pilav, šef Odsjeka za matematiku, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, dr. Jasmin Azemović, dekan Fakulteta informacijskih tehnologija, Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, dr. sc Šadi Matar, savjetnik ministra, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Vedad Pašić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerzitet u Tuzli će prezentirati trenutno stanje u akademskom sektoru kada je u pitanju IT struka.
 
Agendu Konferencije možete pronaći u galeriji objave.