Popular News

Djevojčice u Mostaru počinju s prvim Arduino robotičkim projektima

 
29.05.2019.
 
IT Girls inicijativa: Djevojčice u OŠ „Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“ u Mostaru započinju s robotičkim projektima zahvaljujući CHICovnik i BINGO donaciji
 
Krajem prošle godine IT Girls tim i Bit Alijansa su pokrenuli crowdfunding kampanju „IT Girls dolaze u vaše škole“ s ciljem da opreme osnovne škole Arduino opremom i potaknu djevojčice da se bave robotikom. Ideja je to koja je oduševila tim koji stoji iza prvog bh.planera za žene CHICovnik kao i BINGO kompaniju koja već treću godinu zaredom na svojim policama kupcima uz mnoge druge sjajne bh.proizvode nudi ovaj bh.planer za žene.
 
„Ideja da djevojčice još u osnovnoj školi dobiju priliku raditi s Arduino setovima i kreiraju svoje robotičke projekte nas je oduševila! S obzirom na to da je CHICovnik planer namijenjen ženama, sjajno je to što je svaka žena koja je kupila svoj CHICovnik u Bingo trgovinama širom BiH, time donirala 1 KM za održavanje ove Arduino radionice za djevojčice. Svi znamo da je danas informatika isprepletena kroz svaku karijeru i presretni smo što će ove sjajne djevojčice već u osnovnoj školi krenuti s praktičnim iskustvima u IT tehnologijama.“, rekla je Ana Ćavar ispred CHICovnik tima.
 
Podsjećamo, kroz crowdfunding kampanju IT Girls tim je prikupio sredstva potrebna za održavanje devet Arduino radionica, a  CHICovnik i BINGO su zajedničkim snagama osigurali dodatnih 3.660 KM koliko je bilo potrebno za održavanje još jedne, desete Arduino radionice.
 
Tim povodom je Tatjana Paunoski, rukovoditeljica marketinga kompanije Bingo izjavila:“ Ovo je treća godina zaredom da imamo sjajnu suradnju sa CHICovnik timom kojeg ponosno kao MADE IN BIH proizvod nudimo našim kupcima. Ulaganje u obrazovanje je jedan od segmenata društveno odgovornog poslovanja kompanije Bingo i drago nam je da u tom dijelu uvijek možemo računati na CHICovnik tim. Užitak je biti dio priče u kojem djevojčice još u osnovnoj školi dobiju priliku raditi na konkretnim robotičkim projektima. Sigurni smo da ćemo od tih djevojaka doživjeti puno uspjeha kroz njihovo daljnje školovanje.“
 
Donacija je u obliku Arduino setova uručena jučer u prostorijama OŠ „Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“ u Mostaru. Na uručenju donacije su pored predstavnika CHICovnika i Binga, bili prisutni i Aleksandra Kuljanin, službenica za komunikacije IT Girls tima, direktor škole Mustafa Džafić, Haris Palalija i Sumeja Čakalović u ime Bit Alijanse u suradnji s kojom IT Girls provodi Arduino radionice, kao i dvadeset djevojčica iz ove osnovne škole koje su odmah nakon donacije imale priliku isprobati Arduino setove uz prvu robotičku vježbu.
 
Program radionica je započeo još u prošlom mjesecu kada je IT Girls tim proveo obuku nastavnika informatike, tehničkog odgoja, matematike i fizike koju su uspješno prošle nastavnice Nerina Abazović, Mihreta Kaminić i Fatima Ćorić iz OŠ „Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“, i koje su nakon donacije s djevojčicama radile na ovoj, pokaznoj vježbi.
 
O cijelom programu IT Girls Arduino radionica je na današnjem druženju govorila i Aleksandra Kuljanin istaknuvši: „Arduino je jedna od platformi koja se može koristiti za praktično učenje informatike, a IT Girls želi omogućiti djevojčicama da ovu kompjutersku platformu koriste u školama koje pohađaju. U suštini, želimo biti dio digitalne revolucije koja se trenutno odvija u svijetu.“, a oduševljenje ovom donacijom nije krio ni direktor škole gdin. Mustafa Džafić koji je govorio o značaju ovakve donacije za njihovu osnovnu školu istaknuvši: „Nama kao najstarijoj školi u Mostaru koja je ove godine proslavila svoj 160 rođendan, te kao školi sa skoro 700 đaka, ova donacija je dodatni poticaj za ulaganje u obučavanje na polju IT tehnologija. Zadovoljstvo mi je ovim putem obećati i našim učenicama da ćemo za narednu školu godinu posebno opremiti IT opremom i 3D printerom jednu učionicu u kojoj će moći raditi svoje IT i robotičke projekte na Arduino setovima koje smo danas dobili.“
 
O važnosti projekta je govorio i Haris Palalija ispred Bit Alijanse rekavši kako je važno raditi na tome da povećamo broj žena zaposlenih u IT sektoru koji za sada u BiH iznosi oko 30%, te kako su upravo ovakvi projekti poput IT Girls inicijative sjajan put prema tome.
 
Nakon donacije svi prisutni su prvu Arduino vježbu s djevojčicama ispratili do kraja, a nije izostao ni veliki aplauz nakon što su sve djevojčice na kraju vježbe uspjele postići da led dioda zasvijetli što je bio traženi rezultat njihove prve vježbe s Arduino setom. Sigurni smo da je to samo početak njihovog daljnjeg školovanja i buduće karijere koju će uspješno graditi zahvaljujući i ovim, konkretnim iskustvima koje stječu na području IT tehnologija koristeći IT Girls Arduino setove.