Popular News

Digitalna transformacija sve aktuelnija tema i u javnom sektoru

31.08.2022.

 

Ju─Źer je, dana 30. augusta 2022. godine, u prostorijama hotela Hills odr┼żana radionica pod nazivom “Strate┼íko planiranje digitalne transformacije” u zajedni─Źkoj organizaciji Bit Alijanse, GIZ-a i UNDP-a. Doga─Ĺaju su prisustvovali brojni klju─Źni akteri u digitalnoj transformaciji javnih lokalnih samouprava, privatnog sektora, nevladinih organizacija i institucija ┼íirom BiH.

 

Digitalna transformacija gradova i op┼ítina kao i javnih institucija i organizacija je nezaustavljiv proces, izazvan ekspanzijom razvoja telekomunikacija, razvojem novih tehnologija i o─Źekivanjima gra─Ĺana za efikasnijim i dostupnijim uslugama javnog sektora. Proces digitalne transformacije je slo┼żen i dugotrajan, te ga je neophodno sprovoditi kako strate┼íki, tako i vizionarski.┬á

 

U okviru projekta “Digitalna transformacija u javnom sektoru u BiH” UNDP je razvio metodologiju za procjenu digitalne spremnosti institucija/organizacija i jedinica lokalne samouprave (JLS), te pripremu Mape puta i akcionog plana digitalne transformacije. Metodologija je┬á pilotirana u nekoliko JLS i institucija, a u toku je drugi ciklus planiranja u 5 gradova i op┼ítina koji se sprovodi u okviru projekta ÔÇťPametni gradovi ÔÇô ka digitalnoj transformaciji gradova u BiHÔÇŁ koji sprovode GIZ, kompanije Lanaco i DVC Solutions i Bit Alijansa, udru┼żenje IT kompanija u BiH.┬á

 

Doga─Ĺaj je uvodnim govorom otvorila Kristina Erak, operativni menad┼żer Bit Alijanse i koordinatorica projekta ÔÇťPametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiHÔÇŁ.

 

“Digitalna transformacija je proces u koji moramo u─çi planski, sa vizijom i jasnim koracima implementacije, upravo zato po metodologiji Svjetske banke koju je prethodno prilagodio i razvio UNDP, radimo na kreiranju strate┼íkih dokumenata – Procjeni digitalne spremnosti jedinica lokalnih samouprava i Mapi puta digitalne transformacije. Ovi dokumenti koncipirani su kao vodilja u svim procesima, a sama metodologija ponu─Ĺena je na kori┼ítenje i svim drugima JLS i institucijama koje tek kre─çu ovim putem” – izjavila je Kristina.

 

Ivana ┼áari─ç, E-government Analyst UNDP-a u BiH, predstavila je projekat ÔÇťDigitalna transformacija u javnom sektoru u BiHÔÇŁ, dok je Bojan Vojvodi─ç, projektni menad┼żer GIZ-a u BiH predstavio projekat ÔÇťPametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiHÔÇŁ.

 

“Procjena digitalne spremnosti institucija lokalne samouprave je jedan korak u struktuiranom pristupu razvoja digitalne transformacije same lokalne samouprave. Procjena digitalne spremnosti institucija se radi u tri faze. Prva faza uklju─Źuje analizu postoje─çeg stanja u jedinici lokalne samouprave kroz 9 osnovnih stubova (menad┼żment, korisni─Źki orijentiran dizajn, reforma javne uprave, organizacijska kultura i vje┼ítine zaposlenika, tehnolo┼íka infrastruktura, infrastruktura podataka, strategija i upravljanje,Cyber sigurnost, privatnost i otpornost, pravni osnov i inovacijski ekosistem. Druga faza uklju─Źuje planiranje digitalne transformacije jedinice lokalne samouprave koja kao rezultat daje mapu puta i akcioni plan koji ta─Źno defini┼íe projekte digitalne transformacije, prioritete, financijsku vrijednost projekta, izvore financiranja i predvi─Ĺene rokove za implementaciju kako bi same lokalne zajednice imale jasno definirane korake i projekte koje ─çe im omogu─çiti digitalnu transformaciju. Naravno, tre─çi korak uklju─Źuje implementaciju projekata po definisanim prioritetetima i ispunjavanje mjera preciziranih u mapi puta i akcionom planu. Kao polazni osnov┬á za razvoj ove metodologije je kori┼ítena┬á ÔÇ×Procjena spremnosti digitalne vlade: osnov za digitalni razvojÔÇť (Digital Government Readiness Assessment – DGRA) Svjetske bankeÔÇŁ, rekla je Ivana ┼áari─ç u uvodnom obra─çanju.


Navedena metodologija ponu─Ĺena je na kori┼ítenje i drugim zainteresovanim jedinicama lokalnih samouprava i instuacijama u Bosni i Hercegovini.

 

Kvalitetnom sadr┼żaju doprinijela je i panel diskusija na temu “Primjeri iz prakse planiranja digitalne transformacije u BiH”, a u─Źesnici u istoj su bili eksperti iz ovog pordu─Źja, te konsultanti Javnih lokalnih samouprava u sklopu projekta: Edna Karad┼ża (Ekspert za razvoj pametnih gradova), Lejla Turulja (Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu), Aleksandar Mastilovi─ç (Ekspert za razvoj pametnih gradova), Sr─Ĺan Nogo (Elektrotehni─Źki fakultet Univerziteta u Isto─Źnom Sarajevu), Adnan Kulovac (Ministarstvo odbrane BiH) i Amir Husi─ç (Ministarstvo sigurnosti BiH).┬á

 

U sklopu panela razgovaralo se o┬á mnogim aktuelnim temama iz ovog podru─Źja, te problemima sa kojima se suo─Źavaju lokalne zajednice u implementaciji projekata digitalne transformacije (nedostatak stru─Źnog kadra, nedostatak financijskih resursa, promjena svijesti zaposlenih u administracijiÔÇŽ).┬á

“Kao rezultat ovakvih doga─Ĺaja o─Źekujem da ─çe predstavnici lokalnih zajednica shvatiti zna─Źaj koji ima digitlana transformacije i razumjeti kako ─çe uspje┼ína implementacija ovog procesa donijeti veliki benefit kako za gra─Ĺane i poslovne subjekte tako i za samu lokalnu zajednicu. Kako bi se ovaj proces uspje┼íno zapo─Źeo neophodno je da se kroz Procjenu digitalne spremnosti lokalne zajednice utvrdi po─Źetno stanje, precizno definiraju koraci i na osnovu njih implementiraju projekti digitalne transformacije.. Svrha ove obuke je pro┼íiriti znanja i iskustva u smislu procjene digitalne spremnosti jedinica lokalnih samouprava, kao i pojedinih institucija na raznim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, na na─Źin da ─çe dobiti dodatne informacije i poja┼ínjena┬á preporuka koje isporu─Źuju konsultanti,” rekao je Amir Husi─ç, konsultant za razvoj digitalne transformacije.