Popular News

Bosna i Hercegovina ne posjeduje jedinstveni okvir za razvoj digitalnog sistema

31.05.2023.godine

 

U doba digitalizacije, tehnologija ima mo─ç da preoblikuje industriju, dru┼ítvo i gospodarstvo. Digitalna transformacija je klju─Źna za otvaranje nebrojenih novih mogu─çnosti, pove─çanje efikasnosti i podsticanje inovacija u razli─Źitim sektorima. S ciljem podr┼íke Bosni i Hercegovini na putu ka digitalizaciji, Ameri─Źka agencija za me─Ĺunarodni razvoj (USAID) krajem mjeseca maja u Sarajevu na konferenciji “USAID predstavlja: Digitalizacija za razvoj – ponovno pokretanje digitalnog ekosustava Bosne i Hercegovine” predstavila je Analizu sada┼ínjeg digitalnog sistema u BiH.

 

Vi┼íe od 200 klju─Źnih aktera se okupilo na doga─Ĺaju kako bi predstavili korake potrebne u Bosni i Hercegovini kako bi se iskoristile prednosti koje donosi digitalizacija za gra─Ĺane BiH. Nakon prezentacije rezultata Analize digitalnog ekosustava za BiH, odr┼żana je panel diskusija sa vode─çim stru─Źnjacima i predstavnicima vlasti o raznim temama vezanim za digitalizaciju. Robert Lopez, glavni direktor Misije USAID-a u BiH, sudjelovala je u prvom panelu “Digitalno dru┼ítvo 2030.” zajedno s Iridom Varatanovi─ç iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Kenanom Kar─Źi─çem iz Udru┼żenja banaka BiH, Sa┼íom Mrdovi─çem, profesorom na Univerzitetu u Sarajevu i Damirom Maglajli─çem, izvr┼ínim direktorom Bit Alijanse.

 

USAID-ova Analiza digitalnog ekosistema BiH (DECA) sprovedena je od decembra 2021. do juna 2022. godine i identificira jedinstvene prilike za razvoj, ali i potencijalne rizike u digitalnom sistemu BiH. DECA je obuhvatila širok raspon tema u okviru tri stuba digitalizacije: digitalne infrastrukture, prava i upravljanja digitalnim društvom te digitalne ekonomije. 

 

Ispitivanje je ukazalo na to da je BiH dobro povezana putem interneta, ali da ima najvi┼íe cijene internetskih usluga u regiji. Tako─Ĺer, utvr─Ĺen je da kako nedostatak dr┼żavne strategije za be┼żi─Źni pristup usporava daljnji razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije, tako i da ne postoji sveobuhvatan okvir koji bi regulirao prava gra─Ĺana i pristup digitalnoj tehnologiji, te da institucije vlasti neefikasno koriste digitalne tehnologije.

 

Op─çenito, postoji nizak nivo medijske pismenosti u zemlji, ┼íto zna─Źi da gra─Ĺani nemaju potrebno znanje za kriti─Źku analizu informacija koje se pru┼żaju putem interneta. Osim toga, 28 posto ┼íkola u BiH nema pristup internetu. Na konferenciji je istaknuto da potro┼ía─Źi ─Źesto ne vjeruju digitalnim uslugama u BiH i nedostaje im znanje o kori┼ítenju usluga e-trgovine, kao ┼íto su internetsko bankarstvo i online kupovina. To usporava usvajanje tehnologije koja bi mogla potaknuti gospodarski razvoj.

 

Na temelju ovih rezultata, Analiza USAID preporu─Źuje suradnju svih aktera u razvoju jedinstvene politike i strategije za upravljanje i ulaganje u digitalni ekostistem. Cilj je poticanje inovacija, ja─Źanje kiberneti─Źke sigurnosti i pru┼żanje boljeg obrazovanja gra─Ĺanima.

 

ÔÇťDigitalna transformacija ima ogroman potencijal za pobolj┼íanje ┼żivota gra─Ĺana i poticanje privrednog rasta. Moramo djelovati odlu─Źno i zajedno kako bismo osigurali da Bosna i Hercegovina bude dijelom digitalne revolucije i iskoristi sve prednosti koje nam pru┼ża moderna tehnologija. Stoga pozivam sve relevantne aktere, uklju─Źuju─çi vladu, obrazovne institucije, privatni sektor i organizacije civilnog dru┼ítva, da zajedno sara─Ĺujemo na putu digitalizacije bosanskohercegova─Źkog dru┼ítva. “ ÔÇô poru─Źio je Maglajli─ç.

 

Izvor: Dnevni Avaz i FENA