Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Bit Alijansa zadovoljava svjetske potrebe u digitalizaciji izbornog procesa u BiH

 
Bit Alijansa je u oktobru mjesecu učestvovala na okruglom stolu u Sarajevu pod nazivom „Digitalizacija izbornog procesa u Bosni i Hercegovini“, a koji je organizovala Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH i Ministarstvom prometa i komunikacija.
 
Cilj okruglog stola je bio da doprinese javnoj raspravi o mogućnostima modernizacije i digitalizacije izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te da se sagledaju mogućnosti domaće IKT industrije u pogledu implementacije najnovijih tehnoloških rješenja primjenjivih u izborima u svijetu i u BiH.
 
Prisutnima se obratio izvršni direktor Bit Alijanse Armin Talić i dao osvrt na potencijale koje ima softverska industrija u BiH, a koji zadovoljavaju međunarodne standarde.
,,Bit Alijansa okuplja najveće IT kompanije iz Bosne i Hercegovine koje imaju kapacitete da zadovolje svjetske potrebe u digitalizaciji i modernizaciji izbornog procesa u BiH, tako da u budućnosti stojimo na raspolaganju odgovornima“, rekao je izvršni direktor Bit Alijanse Armin Talić.
 
Direktorica Sektora za transport i komunikacije Vanjskotrgovinske komore BiH Sabrina Teskeredžić je istakla važnost mogućnosti da svi ugledni privrednici mogu predočiti mogućnosti uvođenja novih tehnologija izbornog procesa koji nas očekuju u narednom periodu, te je naglasila da je praksa novih tehnologija, IT kompanija da pokažu brži i jednostavniji i učinkovitiji način samog izbornog procesa koji nas očekuje.
 
Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović podsjetio je da CIK BiH već duže vrijeme zagovara upotrebu novih tehnologija u izbornom procesu jer je dosadašnji način organizacije zastario, a poznato je da postoje jake i ozbiljne kritike na sam proces, prije svega, na nivou biračkih odbora.
 
lnicijalni dokument za raspravu na okruglom stolu bila je nedavno promovirana brošura pod naslovom “Nove tehnologije u izbornom procesu – izazovi i mogućnosti primjene u Bosni i Hercegovini” koju je pripremila Centralna izborna komisija BiH uz podršku Vijeća Evrope.