Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS.

Bit Alijansa zadovoljava svjetske potrebe u digitalizaciji izbornog procesa u BiH

 
Bit Alijansa je u oktobru mjesecu u─Źestvovala na okruglom stolu u Sarajevu pod nazivom ÔÇ×Digitalizacija izbornog procesa u Bosni i HercegoviniÔÇť, a koji je organizovala Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH i Ministarstvom prometa i komunikacija.
 
Cilj okruglog stola je bio da doprinese javnoj raspravi o mogućnostima modernizacije i digitalizacije izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te da se sagledaju mogućnosti domaće IKT industrije u pogledu implementacije najnovijih tehnoloških rješenja primjenjivih u izborima u svijetu i u BiH.
 
Prisutnima se obratio izvr┼íni direktor Bit Alijanse Armin Tali─ç i dao osvrt na potencijale koje ima softverska industrija u BiH, a koji zadovoljavaju me─Ĺunarodne standarde.
,,Bit Alijansa okuplja najve─çe IT kompanije iz Bosne i Hercegovine koje imaju kapacitete da zadovolje svjetske potrebe u digitalizaciji i modernizaciji izbornog procesa u BiH, tako da u budu─çnosti stojimo na raspolaganju odgovornimaÔÇť, rekao je izvr┼íni direktor Bit Alijanse Armin Tali─ç.
 
Direktorica Sektora za transport i komunikacije Vanjskotrgovinske komore BiH Sabrina Teskered┼żi─ç je istakla va┼żnost mogu─çnosti da svi ugledni privrednici mogu predo─Źiti mogu─çnosti uvo─Ĺenja novih tehnologija izbornog procesa koji nas o─Źekuju u narednom periodu, te je naglasila da je praksa novih tehnologija, IT kompanija da poka┼żu br┼żi i jednostavniji i u─Źinkovitiji na─Źin samog izbornog procesa koji nas o─Źekuje.
 
─îlan Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautovi─ç podsjetio je da CIK BiH ve─ç du┼że vrijeme zagovara upotrebu novih tehnologija u izbornom procesu jer je dosada┼ínji na─Źin organizacije zastario, a poznato je da postoje jake i ozbiljne kritike na sam proces, prije svega, na nivou bira─Źkih odbora.
 
lnicijalni dokument za raspravu na okruglom stolu bila je nedavno promovirana bro┼íura pod naslovom ÔÇťNove tehnologije u izbornom procesu ÔÇô izazovi i mogu─çnosti primjene u Bosni i HercegoviniÔÇŁ koju je pripremila Centralna izborna komisija BiH uz podr┼íku Vije─ça Evrope.