Popular News

BIT Alijansa uputila vlastima prijedlog 10 mjera za prevazila┼żenje ekonomske krize

 
31.03.2020.
 
BIT Alijansa, udru┼żenje doma─çih IT kompanija, uputila je Vije─çu ministara, Vladi Federacije BiH i Vladi Republike Srpske prijedlog 10 mjera koje ─çe, ako se usvoje, znatno pomo─çi cjelokupnoj doma─çoj privredi da lak┼íe prebrodi trenutnu krizu prouzrokovanu pandemijom koronavirusa i o─Źuva radna mjesta.
 
Sama IT industrija u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku svijeta prolazi kroz velike te┼íko─çe koje se prije svega ogledaju u ote┼żanom poslovanju i generalno znatnom padu prihoda. U ovom se trenutku ─Źini o─Źiglednim kako ─çe posljedice biti jako velike, te BIT Alijansa smatra izuzetno potrebnim da vlasti u Bosni i Hercegovine donesu hitne i kvalitetne mjere, sa ciljem ubla┼żavanja privrednih ┼íteta koje su rezultat ovog globalnog stanja.
 
Aktivnim mjerama nadle┼żnih vlasti se mo┼że i mora pomo─çi privrednim subjektima u na┼íoj zemlji kako bi se odr┼żalo poslovanje i sa─Źuvala radna mjesta. BIT Alijansa i njene ─Źlanice konstantno prate kretanja u doma─çoj i svjetskoj ekonomiji, a ekonomske mjere koje su do sada predlo┼żene od strane doma─çih vlasti su jednostavno nedovoljne i ne─çe imati zna─Źajnijeg efekta kada je u pitanju spas doma─çih preduze─ça.
 
Stoga, vlastima u BiH je predlo┼żeno 10 mjera za pomo─ç ekonomiji u Bosni i Hercegovini koje su napravljene koriste─çi iskustva brojnih drugih zemalja iz Evrope i svijeta kao i procjene u odnosu na mogu─çnosti kojima BiH raspola┼że.
 
 
PRIJEDLOG MJERA
 
1. Op┼íti moratorij na otplatu kreditnih zadu┼żenja kod banaka i drugih finansijskih institucija na period od najmanje 3 mjeseca za sve gra─Ĺane i privredne subjekte po─Źev┼íi od aprila 2020. godine:
 
Svjesni smo da su u oba entiteta ve─ç u─Źinjeni odre─Ĺeni koraci u vezi sa ovim pitanjem, ali evidentno je da postoji niz nejasno─ça u provedbi tih mjera, te cijenimo neophodnim da se u saradnji sa nadle┼żnim Agencijama za bankarstvo te Centralnom bankom BiH usvoji jasna i precizna odluka koja ─çe podrazumijevati op┼íti moratorij za sve kompanije i gra─Ĺane. Podjela na one koji su u problemima i one koje nisu, smatramo kako nije mudra u ovom trenutku, jer ─çe tako i oni koji sada mo┼żda nisu u problemu, obavezom da izmiruju pune obaveze i prema bankama i sami ubrzano upasti u probleme. Ova mjera ─çe sigurno zna─Źajno oja─Źati likvidnost privrede te omogu─çiti ve─çu mogu─çnost o─Źuvanja radnih mjesta, a sigurni smo da bankarski sektor zbog ovoga ne─çe biti ugro┼żen na bilo koji na─Źin;
 
2. Hitno zatra┼żiti otpis ili odgodu otplate inostranih zadu┼żenja BiH koja se trebaju isplatiti u 2020. godini.
 
Razli─Źiti nivoi vlasti u BiH imaju zaklju─Źene finansijske aran┼żmane sa me─Ĺunarodnim institucijama poput MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svjetske banke i drugih kreditora, te smatramo da je potrebno zatra┼żiti otpis ili odgodu otplate ovih kredita za naredni period, a najmanje za 2020. godinu. Na taj na─Źin bi, u slu─Źaju prihvatanja takvog zahtjeva, bud┼żeti ostvarili u┼ítede od najmanje 800 miliona KM u ovoj godini, koji mo┼że biti iskori┼íten za prevazila┼żenje trenutne ekonomske krize.
 
3. Osloba─Ĺanje od pla─çanja doprinosa i poreza na dohodak na period od najmanje 3 mjeseca za sve privredne subjekte, te preuzimanje obaveze pla─çanja ovih obaveza od strane Vije─ça ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske i Vlada kantona u FBiH.
 
4. Osloba─Ĺanje od pla─çanja akontacije poreza na dobit u toku 2020. godine za sve privredne subjekte, izuzev banaka i osiguravaju─çih ku─ça, te osloba─Ĺanje pla─çanja poreza na imovinu, ┼íto bi u ovom trenutku najvi┼íe pomoglo turisti─Źkoj industriji u BiH, ali i gra─Ĺanima;
 
Cijenimo kako ovo ne bi predstavljao zna─Źajan udar na bud┼żete, a taj novac bi mnogo zna─Źio svim kompanijama, naro─Źito malim i srednjim preduze─çima da se lak┼íe nose sa ovom krizom. Smatramo da modeli eventualnog odga─Ĺanja pla─çanja ove obaveze nisu adekvatni trenutnoj situaciji i problemima koji ─çe uslijediti, jer ─çe te obaveze onda u budu─çnosti predstavljati ogromni teret za kompanije koje budu hvatale zamah nakon krize.
 
5. Sve javne nabavke u Bosni i Hercegovini usmjeriti primarno ka doma─çim proizvo─Ĺa─Źima dobara ili doma─çim pru┼żaocima usluga i to najmanje u periodu od narednih 24 mjeseca gdje god je to mogu─çe. Usvojiti potrebne izmjene Zakona o javnim nabavkama kako bi se to osiguralo, te u konsultaciji sa Evropskom komisijom suspendovati od primjene Zakon o dr┼żavnoj pomo─çi u BiH na period od najmanje 24 mjeseca, s obzirom i da zemlje Evropske unije evidentno ne primjenjuju sli─Źne odredbe.
 
6. Omogu─çavanje nesmetanog prekograni─Źnog transporta robe i usluga, hitnim usagla┼íavanjem mjera sa zemljama sa kojima se grani─Źimo, ali uklju─Źuju─çi i zemlje EU i CEFTA zemlje;
 
7. Smanjenje plata u dr┼żavnoj slu┼żbi i javnim preduze─çima, uz izuzetke za radnike u zdravstvu, policijskim tijelima i prosvjeti, te tako─Ĺer vode─çi ra─Źuna o zaposlenima u javnom sektoru koji imaju plate ni┼że od prosje─Źne plate u BiH. Sredstva ostvarena u┼ítedama mogu se koristiti za pove─çanje plata radnika u zdravstvu, koji su najvi┼íe optere─çeni trenutno situacijom, nabavku neophodne zdravstvene opreme, ali svakako i za pomo─ç privredi;
 
8. Podr┼żavamo ve─ç iznesene zahtjeve da se usvoje rebalansi bud┼żeta na na─Źin da svi tro┼íkovi koji se ne odnose na isplatu plata, vanbud┼żetske fondove, zdravstvenu za┼ítitu, socijalnu za┼ítitu i sli─Źno neophodne rashode, prebace na stavke vezane za zdravstveni sektor i ubla┼żavanje posljedica ekonomske krize i o─Źuvanje zaposlenosti;
 
9. Pomjeriti rok uplate PDV-a sa desetog dana u mjesecu na minimalno kraj mjeseca, a smatramo da bi trebalo ozbiljno razmisliti i o mogu─çnosti pomjeranja obaveze pla─çanja PDV-a po naplati potra┼żivanja, ako ne kod svih, a onda barem kod privrednih dru┼ítava sa manjim ukupnim godi┼ínjim prihodom, koji bi se odredio na temelju analize nadle┼żnih institucija, te omogu─çiti povrat PDV-a za uplate za nenapla─çena potra┼żivanja po─Źev od 1. marta 2020. godine;
 
10. Ukinuti naplatu svih kirija za prostore u vlasništvu javnih institucija ili preduzeća u narednih 12 mjeseci;
 
BIT Alijansa smatra da bi ove predlo┼żene mjere, uz niz onih koje su ve─ç predlo┼żene od strane drugih udru┼żenja privrednika i samih institucija vlasti, predstavljale adekvatan po─Źetni odgovor zvani─Źnih institucija BiH na ekonomsku krizu koja je ve─ç evidentna, te je vlastima upu─çen zahtjev da se razmotre i u ┼íto kra─çem roku usvoje. Ove mjere osigurale bi amortizaciju po─Źetnog udara ove krize na ekonomiju i omogu─çile dodatno vrijeme za kreiranje novih programa prilago─Ĺenih nastaloj situaciji.