Popular News

Bit Alijansa učestvovala na Trećoj naučno-stručnoj konferenciji „Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom”

 

23.01.2019.

 

U Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu danas je održana Treća naučno-stručna konferencija pod nazivom “Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom”. Konferencija je imala za cilj da ukaže na značaj tehnike, inovatorstva i IT-a za razvoj privrede i podizanja svijesti o značaju ovih oblasti i njihovom doprinosu razvoju industrije i privrede. Cilj Konferencije je bila i promocija usmjeravanja mladih prema tehničkim i IT profesijama, kako su istakli organizatori Konferencije.

 

Konferencija je okupila preko 400 učesnika iz oblasti privrede, obrazovanja kao i inovatore koji podržavaju značaj inovatorstva, tehnike i IT tehnologija u obrazovanju i privredi. Generalni menadžer Bit Alijanse, Armin Talić je na Konferenciji istakao važnost do sada ostvarenih rezultata kroz udruženo djelovanje 55 kompanija Bit Alijanse. Istakao je i značaj 250 novih mjesta za upis na IT fakultete i 290 srednjoškolaca koji pohađaju nove IT smjerove u 13 srednjih škola te da je ključno rješenje za barijere sa kojim se IT industrija susreće upravo uvođenje digitalnih vještina u obrazovne procese.

 

Organizator konferencije bilo je Udruženje tehničke kulture Novi Grad-Sarajevo, uz pokroviteljstvo Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Partneri konferencije su bili Privredna/Gospodarska komora FBiH, Udruženje CRPIT, BH Futures Foundation i Bit Alijansa.