Popular News

Bit Alijansa i WHAM projekat USAID-a ozvaničili početak projekta podrške neformalnim IT edukacijskim programima u BiH

 
 
Ponedjeljak, 09.03.2020.

 

U četvrtak, 5. marta 2020. godine potpisan je grant ugovor  između Bit Alijanse i USAID projekta „Razvoj radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM)“. Ugovor su potpisali Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse i Fuad Ćurčić, direktor WHAM projekta.

 

Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) je projekat finansiran od strane USAID-a. Dizajniran je na način da stimuliše kreiranje novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije na tržišta EU i regionalna tržišta. USAID WHAM pruža bespovratnu finansijsku i tehničku podršku izvozno orijentiranim malim i srednjim preduzećima u BiH, iz sektora drvoprerade, metaloprerade, tekstilne/obućarske industrije i informaciono-komunikacionog sektora.

 

Bit Alijansa i WHAM projekat će sarađivati na realizaciji različitih aktivnosti u oblasti IT obrazovanja, a projekat je osmišljen kao mjera podrške tehničkom osposobljavanju i zapošljavanju u IT kompanijama članicama Bit Alijanse. Ovo je još jedan u nizu projekata Bit Alijanse posvećenih povećanju i dostupnosti prilika za sticanje IT znanja i vještina u cilju kreiranja IT radne snage za kojom postoji velika potražnja.

 

„Raduje nas da nas podržavaju partneri koji imaju viziju jačanja IT potencijala i obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Projektom „Podrška inicijativama za IT obrazovanje u BiH“ kreiraćemo prilike za jačanje znanja i vještina kod IT profesionalaca kako bi se približili potrebama tržišta rada. WHAM, projekat USAID-a prepoznao je značaj Bit Alijanse kao krovne organizacije IT industrije u BiH te vjerujem da ćemo kao rezultat saradnje imati veliki broj mladih koji će nastaviti svoju karijeru u ovoj perspektivnoj industriji.“ – navela je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.

 

U okviru projekta predviđena je podrška realizaciji IT treninga za oko 120 učesnika i zapošljavanje 18 osoba.