Popular News

 

Bit Alijansa i WHAM projekat USAID-a ozvaničili početak projekta „EduBits – IT kursevi”

 
2.7.2021.godine
 
Protekle sedmice potpisan je grant ugovor između Bit Alijanse i USAID projekta „Razvoj radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM)“.
 
Ugovor su potpisali Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse i Fuad Ćurčić, direktor WHAM projekta. Potpisivanju su prisustvovali Amar Brkan, biznis facilitator WHAM projekta i Svjetlana Vučić, projektni menadžer Bit Alijanse.
 
USAID WHAM između ostalog podržavama razvoj radne snage u IT industriji. Impresivno je da su se članice BIT Alijanse okupile oko zajedničkog projekta i kolektivno pokušavaju da riješe problema nedostatka kvalifikovane radne snage. USAID WHAM je prepoznao ove napore i nadam se da će ovaj grant biti iskorišten za kreiranje novih radnih mijesta u Bosni i Hercegovini.” – naveo je Fuad Ćurčić, direktor WHAM projekta.
 
Zahvaljujući relizaciji ovog projekta biće omogućena obuka iz različitih IT tehnologija za 100 stručnjaka, a najmanje 20 od njih će biti zaposleno u IT kompanijama članicama Bit Alijanse. Projekat „EduBits – IT kursevi“ predstavlja grupu IT kurseva odabranih prema potrebama IT kompanija u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.
 
Vjerujemo da su obrazovanje i stalna edukacija IT kadrova jedan od glavnih preduslova jačanja naše IT industrije. Neizmjereno smo zahvalni partnerima koji prepoznaju kapacitete IT industrije i ulažu upravo u polje edukacije, te se posebno zahvaljujemo USAID-u koji kroz projekat WHAM podržava inicijative Bit Alijanse u ovom polju već drugi put. Kroz naše aktivnosti u sklopu projekta “EduBits – IT kursevi” 100 mladih stručnjaka dobiće priliku da usavrši svoja znanja, dok će 20 njih dobiti priliku da ostane u Bosni i Hercegovini i tu nastavi graditi svoju karijeru u nekoj od kompanija članica Bit Alijanse.” – navela je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.