Popular News

Bit Alijansa i Vlada Kantona Sarajevo – Nastavak saradnje s ciljem osnaživanja IT kapaciteta u KS

 
 
U srijedu, 17. jula 2019. godine održan je sastanak sa premijerom Vlade Kantona Sarajevo Edinom Fortom  na kojem je razgovarano na temu nastavka dosadašnje uspješne saradnje između Vlade KS i Bit Alijanse. Sastanku su uz premijera Fortu prisustvovali Mustafa Čopelj i Ivan Barbalić, predstavnici Vlade KS te Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse, Haris Palalija, voditelj operacija Bit Alijanse, Muamer Bezdrob, predstavnik kompanije PING Software & Services i Senad Bahor, predstavnik kompanije Green River Media.
 
Na sastanku je razgovarano o tekućim inicijativama podrške IT sektoru u Kantonu Sarajevo kao i mogućnosti proširenja saradnje iz oblasti promocije IT sektora BiH na međunarodnom nivou te važnosti digitalizacije organa uprave u Kantonu Sarajevo. Vlada KS je pozvala Bit Alijansu u izradu koncepta tehnološkog parka na Šipu. Također, oformljena je radna grupa u kojoj učestvuju predstavnici Vlade KS za IT pitanja te Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse. Radna grupa će kroz kontinuiran rad i sastanke obrađivati goruće probleme IT sektora u KS poput unapređenja trenutnih kurikuluma i IT programa u KS, programima IT prekvalifikacija i dokvalifikacija, s obzirom na iskustvo Bit Alijanse u navedenim domenima.
 
Podrška vodećih institucija i donosilaca odluka u BiH je od izuzetne važnosti za IT industriju i buduće inicijative koje imaju za cilj jačanje IT programa, zapošljavane mladih te poboljšanje poslovnog okruženja za IT kompanije u BiH.