Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Bit Alijansa i UTIC ozvaničili saradnju

 

U interesu osnaživanja i razvoja informacionog društva u BiH, generalni direktor Bit Alijanse, Armin Talić i direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra, dr. Elmedin Selmanović, potpisali su memorandum o međusobnoj saradnji ove dvije institucije.

 

Sporazumom su se obavezali da će u duhu najbolje saradnje i dobre volje, međusobno sarađivati u oblastima svojih djelatnosti koje su u obostranom interesu, s ciljem unapređenja informacionog društva u Bosni i Hercegovini.

 

Kako bi postigla zacrtane ciljeve, Alijansi je potrebna podrška svih institucija koje razmišljaju na istom nivou poslovanja. Institucija koja je prepoznata kao adekvatan partner u budućem radu je i Univerzitetski tele-informatički centar UTIC, prvi Internet service provider u BiH i jedini ovlašteni administrator naziva. BA domena.

 

Zajedno, ove dvije institucije istrajno će raditi na unapređenju sistema edukacije kvalitetnih kadrova i stvaranju okruženja u kojem potencijal softverske industrije treba biti prepoznat.

 

UTIC aktivno doprinosi podizanju kvaliteta obrazovanja, kako na Univerzitetu u Sarajevu, tako i na nivou cijele BiH, prije svega kroz implementaciju savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija u obrazovnom sistemu, te olakšava razmjenu informacija i znanja između naučnoistraživačke i visokoškolske zajednice, njenih partnera u svijetu i okruženja.

 

UTIC uvezuje članice Univerziteta u Sarajevu u jedinstvenu informaciono – komunikacionu strukturu te na taj način ostvaruje ulogu specifičnog integratora Univerziteta. UTIC razvija servise u skladu sa trendovima razvoja informacionih i komunikacionih tehnologija u svijetu, s ciljem što kvalitetnijeg razvoja sistema obrazovanja i BiH kao savremenog informaciono-komunikacionog društva.

 

Sinergijom, bit će realizirani zajednički projekti koji će doprinijeti razvoju nauke i struke. Također, radit će se i na poticanju i koordinaciji istraživanja i razvoju tehničko-tehnoloških dostignuća, te na promociji državne .ba domene.