Popular News

Bit Alijansa i Norveško-bosanskohercegovačka Komora potpisali memorandum o saradnji

 
 

16.03.2020.

 

NORBIHK (Norveško-bosanskohercegovačka privredna komora) i Udruženje Bit Alijansa su tokom posjete Biznis forumu u Oslu potpisali memorandum o saradnji s ciljem zajedničke saradnje na projektima i inicijativama od značaja za bh. privredu i IT industriju. Memorandum o saradnji su potpisali Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse i Mujo Hamzić, predsjednik NORBIHK.

 

NORBIH komora je aktivno učestvovala u organizaciji posjete predstavnika i članica Bit Alijanse u Oslu i Biznis forumu koji je održan 2. i 3. marta 2020. godine.

 

„Memorandum o saradnji potpisan između Bit Alijanse i NORBIHK, smatramo kao izraz povjerenja, ali i veliku obavezu prema svemu što ozbiljni sporazumi poput ovog znače. Smatramo da je IT sektor veoma bitna industrija za BiH i mi ćemo koristeći sve naše resurse nastojati da u što kraćem roku dođemo do konkretnih rezultata saradnje kompanija iz IT sektora u BiH sa istim sektorom u Norveškoj. Dolaskom i svojim nastupom na seminaru ova naša mala reprezentacija je predstavila, ne samo svoj sektor, nego i ukupne privredne potencijale BiH. Na tome smo im izuzetno zahvalni i vjerujemo da će ovo biti put i drugim granama privrede, jer su ovdje u Norveškoj potencijali ogromni.“ – navodi Mujo Hamzi, predsjednik NORBIH Komore.

 

NORBIHK je nastala okupljanjem uspješnih privrednika porijeklom iz BiH koji posluju u Norveškoj. Prioritet djelovanja Komore je međusobna poslovna saradnja i jačanje pozicija prilikom zajedničkog nastupa na norveškom tržištu. 

 

„Potpisivanje memoranduma o saradnji sa NORBIHK javilo se kao logičan slijed dosadašnje uspješne saradnje sa Ambasadom i dijasporom BiH u Norveškoj. Zajedno možemo kreirati još kvalitetnije uslove za poslovanje naših IT kompanija na inostranom tržištu i to nam je i cilj u narednom periodu – promovisati naše IT kompanije kao nosioce projekata za najpoznatije tech klijente, ali i inicijativa od značaja za dalji razvoj IT industrija obe zemlje. Naše kompanije posjeduju izuzetan potencijal i ekspertizu na svjetskom nivou, sto dokazuju svojim rezultatima godinama unazad, tako da je širenje na nordijsko tržište kao i ostatak svijeta, jednostavno logičan slijed koraka.“ – istakla je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.