Popular News

BESPLATNI DODATNI MATERIJALI ZA PROFESORE/ICE INFORMATIKE u BiH

Nova platforma ima za cilj olakšati rad profesorima/icama u BiH i unaprijediti znanja i vještine novih generacija

 

Oblast informati─Źkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini danas je dobila veliki podstrek. Zahvaljuju─çi partnerstvu┬á Bit Alijanse, Me─Ĺunarodne organizacije za migracije (IOM) i projekta MarketMakers, svim profesorima/icama informatike sada su dostupni dodatni nastavni materijali kojima imaju priliku unaprijediti svoj rad i informati─Źko obrazovanje novih generacija.
Nakon registracije na platformi https://edu.itkarijera.ba/ profesorima informatike bit ─çe omogu─çen pristup materijalima iz pet oblasti (GUI, Razvoj Android aplikacija, Razvoj web aplikacija, Programiranje C++ i Matemati─Źke osnove) s ciljem unapre─Ĺenja srednjo┼íkolskog obrazovanja u BiH. Na raspolaganju su im planovi i pripreme lekcija, prezentacije spremne za kori┼ítenje na ─Źasovima te zadaci za vje┼żbu i zada─çu.
 

Kao asocijacija koja okuplja najzna─Źajnije kompanije IT industrije u Bosni i Hercegovini, od svog osnivanja 2014. godine posve─çeni smo unapre─Ĺenju kvaliteta obrazovanja, prvenstveno kada je rije─Ź o digitalnom znanju i vje┼ítinama. Ovom platformom i izuzetno korisnim i besplatnim materijalima koje na njoj nudimo ┼żelimo dati svoj doprinos edukaciji i pripremi nastavnog kadra“, istakao je izvr┼íni direktor Bit Alijanse Damir Maglajli─ç.
 

Veliki broj ┼íkola u na┼íoj zemlji susre─çe se sa finansijskim pote┼íko─çama i nema neophodne informati─Źke kabinete, a ud┼żbenici su ─Źesto neprilago─Ĺeni modernom dobu kada je u pitanju izu─Źavanje informatike. Sve to nastavnom kadru ote┼żava pra─çenje aktuelnih trendova koji se konstantno mijenjaju. Online nastava postavila je nove izazove u obrazovanju i naglasila potrebu za ve─çim ulaganjem u ovoj oblasti.
Nova platforma, koja ─çe olak┼íati posao profesorima/icama informatike, doprinijet ─çe modernijoj i kvalitetnijoj nastavi u vrijeme kada se obrazovanje u na┼íoj zemlji susre─çe sa zastarjelim i ─Źesto neadekvatnim nastavnim planovima i programima, o ─Źemu svjedo─Źe i lo┼íi rezultati u─Źenika u BiH na me─Ĺunarodnim testiranjima TIMSS i PISA.
 

Kao udru┼żenja eksperata koje usko sara─Ĺuje sa obrazovnim institucijama, svjesni smo pote┼íko─ça s kojima se obrazovni sistem susre─çe. Nova platforma je posljednji u nizu primjera na┼íe podr┼íke mladima da se kroz adekvatno obrazovanje kvalitetno osposobe za budu─ça radna mjesta i time osiguraju svijetlu budu─çnost za sebe, svoje porodice i cijelu zajednicu“, poru─Źila je projekt menad┼żerica Kristina Erak, nagla┼íavaju─çi da je IT industrija u BiH u stalnoj ekspanziji, a potencijali za njen razvoj ogromni.┬á
 

Osim ┼íto donosi nova radna mjesta sa odli─Źnim uslovima, IT industrija bilje┼żi i velike prihode te priliku za pomjeranje granica ukupnog razvoja zemlje. To je prilika koju ne treba propustiti.Sretni smo ┼íto smo mogli podr┼żati jednu ovako va┼żnu inicijativu. Mi iz IOM-a se nadamo da ─çe rezultati potaknuti i druge aktere na konkretne akcije koje ─çe omogu─çiti bolje obrazovanje za mlade IKT stru─Źnjake u BiH“, kazao je Darko Paranos, projektni menad┼żer Me─Ĺunarodne organizacije za migracije (IOM).
 

Ulaganje u IT industriju mora biti jedan od prioriteta svakog dru┼ítva koje ┼żeli kreirati povoljno okru┼żenje za poslovanje, a polazna osnova za razvoj le┼żi u obrazovanju.
 

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane profesore/ice informatike da se registruju na domeni edu.itkarijera.ba, pregledaju i preuzmu ponu─Ĺene materijale, kao i da jave svoje komentare i reakcije putem e-mail adrese [email protected].