Popular News

Američka trgovačka komora u BiH podržava amandman Bit Alijanse na prijedlog Zakona o doprinosima u FBiH

 

03.10.2019.

 

Nakon što je Udruženje BIT Alijansa poslalo amandman Vladi i Parlamentu Federacije BiH na predloženi Zakon o doprinosima u FBiH, svoju podršku je izrazila i Američka trgovačka komora u BiH. Dopis AmCham-a koji je upućen prema Predstavničkom domu FBiH prenosimo u cijelosti:

 

„Poštovani,
 

Koristim ovu priliku da Vas pozdravim u ime Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH). Naime, AmCham BiH je poslovna asocijacija posvećena promovisanju međusobne saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, putem trgovinske razmjene, ulaganja i ekonomskog razvoja. Članice AmCham BiH su strani i domaći privredni lideri u različitim industrijskim granama, koji okupljeni u Komoru imaju osnovni cilj da doprinosu kreiranju bolje sredine za poslovanje u Bosni i Hercegovini.
 

S tim u vezi Američka trgovačka komora u BiH podržava amandman BIT Alijanse jer smatramo da je ovo pitanje od strateškog značaja kako za IKT sektor u BiH tako i za cjelokupni razvoj ekonomije i društva uopšte. Suzbijanje sive ekonomije, unapređenje radnog zakonodavstva i uopšte tržišta rada jesu nacionalni imperativ za dugoročni rast i podizanje konkurentnosti BiH. Smatramo da je neophodna državna intervencija Zakona o doprinosima FBiH radi poboljšanja uslova rada, te sprečavanja odlaska visokokvalificirane radne snage iz BiH, pogotovo u segmentu ekspandirajućih i konkurentnih industrija. Podržavamo amandman jer je kompanijama okupljenim u našem članstvu od enormnog značaja stabilan i održiv razvoj IKT sektora, s obzirom da ovaj sektor predstavlja jedan od ključnih pokretača evropske ekonomije.
 

Odlazak visokokvalicirane radne snage koja stvaraju dodatni prihod za BiH kroz softverske proizvode i usluge sa dodanom vrijednošću, vjerujemo da će unazaditi strateški razvoj cijele BiH.“
 

Bit Alijansa se zahvaljuje Američkoj trgovačkoj komori u BiH na prepoznavanju važnosti amandmana ne samo za IT industriju i zadržavanje IT stručnjaka u BiH, nego i za cjelokupnu ekonomiju Bosne i Hercegovine.