Popular News

Ambasador BiH u Norveškoj i Bit Alijansa u misiji jačanja privredne saradnje u oblasti IT industrije

 

21.01.2020.
 

Izvršna direktorica Bit Alijanse Tatjana Vučić i članovi Upravnog odbora Milad Čerkić, Mersed Čamdžić, Muamer Bezdrob i Amina Karić, te Haris Palalija, menadžer operacija Bit Alijanse su u Sarajevu priredili zvanični diplomatski prijem ambasadora BiH u Norveškoj i na Islandu NJ.E. Dr. Nedima Makarevića, a u cilju povezivanja IT industrije BiH sa IT industrijom Norveške.

 

Prije zvanične posjete Bit Alijansi, ambasador Dr. Nedim Makarević i gospođa Vučić,  održali su u Banjaluci sastanak sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem sa kojim su razgovarali o rapidnom tehnološkom razvoju grada Banjaluke, implementaciji koncepta „pametnog grada“, te o velikom broju IT kompanija koncentrisanih u ovom gradu i njihovom povezivanju sa norveškim kompanijama. Tom prilikom,  Ambasador Makarević i Tatjana Vučić posjetili su i najveću IT kompaniju u Bosni i Hercegovini, kompaniju LANACO iz Banjaluke, gdje ih je primio direktor Dragan Ninić, također član Upravnog odbora Bit Alijanse.

 

Tokom zvanične posjete Udruženju Bit Alijansa, predstavnici IT industrije su sa Ambasadorom razgovarali o aktivnijem i zajedničkom nastupu IT kompanija iz BiH na norveškom tržištu, kao i o potencijalu IT industrije u BiH.

 

Tim povodom ambasador Nedim Makarević je istakao: “Krajnje je vrijeme da svijet upozna Bosnu i Hercegovinu sa njenim velikim intelektualnim potencijalom u sferi sofisticiranih tehnologija, a posebno u IT-u. S tim u vezi, Ministarstvo Vanjske Trgovine i Industrije Norveške i njegova podorganizacija Innovation Norge na inicijativu Ambasade BiH u Norveškoj će organizovati tematski biznis forum na kojem će se ostvariti, kako B2B kontakti sa norveškim firmama, tako i učešće – interakcija ministarstava Kraljevine Norveške i BiH. Pored jasnog biznis-naučnog foruma, isti će imati državno-politički značaj na strateškom nivou.“

 

U okviru sastanaka dogovoreno je učešće najuspješnijih IT kompanija iz BiH na biznis forumu, koji se fokusira isključivo na IT industriji, a koji će biti održan 2. i 3. marta 2020. godine u Oslu.

 

Gospođa Vučić navela je da članice Bit Alijanse imaju ekspertizu kojom mogu odgovoriti na tehnološke izazove međunarodnih tržišta, što su do sada kroz svoje djelovanje na mnogim vodećim svjetskim tržištima i dokazale. „ IT kompanije iz Bosne i Hercegovine angažovane su na projektima iz oblasti najnovijih tehničkih dostignuća kao što su umjetna inteligencija, mašinsko učenje, virtuelna realnost te stekle povjerenje najvećih svjetskih kompanija. Zajedničkom inicijativom sa Ambasadom BiH u Norveškoj želimo stvoriti prilike za naše kompanije i na jednom od tehnološki najrazvijenih tržišta u Evropi, a za koje smatramo da smo spremni.  Uvjerena sam da će naša IT reprezentacija u Norveškoj potvrditi da jedini igrači iz BiH koji mogu da pariraju svjetskim tehnološkim trendovima i postanu i tamo dio istih jesu igrači iz IT industrije BiH. Ujedno, cijela ova priča je i primjer u kom smjeru treba da ide ekonomska diplomatija naših predstavništava širom svijeta.“, istakla je Tatjana Vučić.

 

Niz aktivnosti koje je Bit Alijansa održala sa ambasadorom Nedimom Makarevićem početna je iteracija svih planiranih aktivnosti u cilju prepoznavanja potencijala naše IT industrije koju BiH preko svoje mreže DKP (diplomatsko-konzularna predstavništva) može protežirati kroz ekonomsku diplomatiju kao moćno sredstvo.