Popular News

 

Potpisan Sporazum o saradnji Fakulteta za saobra─çaj i komunikacije u Sarajevu i Bit Alijanse

11.03.2022. godine
 

Sredinom februara potpisan je Sporazum o saradnji izme─Ĺu Fakulteta za saobra─çaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i Bit Alijanse, a sporazum su potpisali dekan prof. dr. Amel Kosovac i izvr┼íni direktor Damir Maglajli─ç. Sporazumom su se obavezali da ─çe u duhu najbolje saradnje i dobre volje, me─Ĺusobno sara─Ĺivati s ciljem osna┼żivanja, unapre─Ĺenja i razvoja informacionog dru┼ítva u Bosni i Hercegovini. U okviru saradnje sa bh. fakultetima, potpisan je sporazum o saradnji izme─Ĺu Fakulteta za saobra─çaj i komunikaciju i Bit Alijanse. Dekan Kosovac navodi da ─çe od ovog sporazuma najvi┼íe koristi imati studenti Fakulteta za saobra─çaj i komunikacije koji ─çe pored svog teoretskog znanja koje sti─Źu u toku studija, imati mogu─çnost da sti─Źu i stru─Źna znanja i na taj na─Źin postanu konkurentni na tr┼żi┼ítu rada.

 

ÔÇ×Nedostatak kvalifikovanog kadra i slabo razvijene infrastrukture u IT industriji, popra─çene su nedostatkom razvojnog podsticaja. U tom smjeru, ovaj sporazum otvara nova vrata ka ┼íto boljem i kvalitetnijem prakti─Źnom znanju studenata u toku i nakon zavr┼íetka studija. Mislim da ─çe nam ovo otvoriti dosta mogu─çnosti za organizovanje razli─Źitih vrsta studentskih praksi i druge vrste saradnje s fakultetomÔÇť, rekao je Damir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse.

 

Kvalitetna edukaciju za studente

 

Fakultet za saobra─çaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je najstarija i najeminentnija institucija koja educira kadrove iz oblasti saobra─çaja i komunikacija. Planovi i projekti o prilago─Ĺavanju programa rada Fakulteta u ─Źijem okviru ─çe se razmatrati i projekti vezani za ovaj sporazum o─Źekuju se ve─ç u narednom periodu. Ovom saradnjom nastoji se oja─Źati kapacitet Fakulteta i stvaranje prostora za sve studente za bolju edukaciju i zapo┼íljavanje. ÔÇ×U budu─çem periodu Fakultet ─çe raditi na izmjenama nastavnog plana i programa, odnosno u konsultaciji sa Bit Alijanse ─çe poku┼íati da napravi najbolje nastavne planove i programe koji ─çe omogu─çiti da se studenti pribli┼że tr┼żi┼ítu rada i da Bit Alijansa, kao alijansa koja okuplja najve─çi broj kompanija iz IT sektora, ima bolje kadroveÔÇť, kazao je dekan Kosovac te dodao da ─çe Fakultet za saobra─çaj i komunikacije imati mogu─çnost da obavlja stru─Źne edukacije iz navedene oblasti.

 

Ovakvi i sli─Źni projekti me─Ĺusobne saradnje bosanskohercegova─Źkih fakulteta sa kompanijama, udru┼żenjima i ostalim koji direktno ili posredno u─Źestvuju u unapre─Ĺivanju kvaliteta znanja na┼íih studenata je izuzetno va┼żna stavka kako u samom studiju tako i u budu─çem olak┼íanom pronalasku odgovaraju─çeg zaposlenja, a sam ste─Źeni kvalitet znanja garantuje i op┼íte pobolj┼íanje kompletnog stanja u svim sferama.