Popular News

U Zvorniku dostupna aplikacija „Građanska patrola“

27.06.2022. godine

 

Faza testiranja aplikacije “Građanska patrola” na području Grada Zvornika je uspješno završena, a od prošle sedmice ovaj sistem je dostupan građanima.

 

Ova jedinstvena aplikacija omogućava građanima prijavu komunalnih i drugih problema u njihovom okruženju, bilo kad i bilo gdje, putem njihovih mobilnih uređaja. Glavna misija jeste postizanje brže i efikasnije komunikacije između građana i lokalnih vlasti, s ciljem ostvarenja zajedničkog dobra.

 

Bojan Vuković, direktor kompanije DVC Solutions, koja je izradila aplikaciju, rekao je ovaj sistem već realizovan u Banjaluci, Brčkom, Palama i od danas u Zvorniku.

 

Zvornik je dobio unaprijeđenu verziju sistema koja je prošla tzv. dječije bolesti tokom primjene aplikacije u Banjaluci. Vjerujemo da će ovo rješenje da doprinese kvalitetnijem životu u Zvorniku, da će građani da se aktivno uključe i šalju prijave te tako podstiču zaposlene u javnoj službi da adekvatno reaguju. Odlična stvar je što građanin u svakom momentu vidi status prijave i komentar grada, tako da je uvijek u toku sa time šta se dešava sa njegovom prijavom,” izjavio je Vuković.

 

Zvornik se priključio gradovima i opštinama u BiH koji žele unaprijediti svoje poslovanje i u dogledno vrijeme digitalno se transformisati.

 

„Realizacijom ovakvih projekata grad Zvornik pokazuje svoju otvorenost i spremnost da se hvata u koštac sa svim problemima svojih građana i da ih zajedničkim aktivnostima rješava. Mi smo još u izradi važeće gradske Strategije istakli da želimo unapređivati život naših građana i u Zvorniku primjenjivati postulate pametnog grada. Građanska patrola je samo jedan korak ka realizaciji zacrtanih ciljeva i digitalnoj transformaciji javne uprave. Ovom aplikacijom mi našim građanima dajemo alat u ruke da mogu pomnije da prate kako mi radimo,“ istakao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

 

Projekat je otpočeo 2021. godine i već sa ponosom mogu reći da su započete brojne aktivnosti u oblasti digitalizacije u svih 5 jedinica lokalnih samouprava koje su učesnici projekta. Ovim putem čestitam gradu Zvorniku jer je jedna od progresivnih JLS koja trasira put digitalizacije svim ostalima,“ istakla je Kristina Erak, operativni menadžer i koordinator projekta iz Bit Alijanse.

 

Pozivamo sve građane Grada Zvornika na ažurnost i korištenje aplikacije, a istu je moguće skinuti putem linka.

 

Aplikaciju prilagođenu Palama donira DVC Solutions kroz projekt “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, a koji se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama Lanaco d.o.o, DVC Solutions d.o.o. u okviru develoPPP. de programa koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju/saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ), u saradnji sa udruženjem Bit Alijansa.