Popular News

 

Saznajte kako da ostvarite poticaje ako poslujete u IT i Outsourcing sektorima

 

 
U okviru programa podr┼íke subjektima male privrede u Kantonu Sarajevo za 2021. godinu objavljena su dva javna poziva za podr┼íku obuci i novom zapo┼íljavanju u IT sektoru i administrativnim izvozno orijentisanim uslugama- Business Process Outsourcing ili skra─çeno BPO sektoru. U skladu sa komparativnim prednostima Kantona Sarajevo i identificiranim potencijalom novog odr┼żivog zapo┼íljavanja, posebno mladih osoba, ukupna raspolo┼żiva sredstva ova dva javna poziva iznose 640 hiljada KM, od ─Źega je za podr┼íku IT preduzetni┼ítvu predvi─Ĺeno 500 hiljada KM, a za podr┼íku zapo┼íljavanju u domenu administrativnih izvozno orijentisanih usluga ÔÇô BPO sektoru predvi─Ĺeno 140 hiljada KM.
 
Maksimalan iznos sredstava koji mo┼że ostvariti jedna kompanija kroz navedene pozive je 70 hiljada KM iz IT sektora, odnosno 35 hiljada KM iz BPO sektora. U slu─Źaju oba poziva se od kompanija o─Źekuje da zaposle odre─Ĺeni broj osoba na period od minimalno godinu dana. Poticaj po jednom kandidatu- novom zaposleniku iznosi 10 odnosno 7 hiljada KM.
Kriteriji za apliciranje na ove javne pozive, na─Źin bodovanja prispjelih aplikacija, zajedno sa prijavnim obrascima, objavljeni su na web stranici Ministarstva privrede KS.
 
U cilju podr┼íke i animiranja ┼íto vi┼íe IT I BPO kompanija za u─Źe┼í─çe u ovim javnim pozivima Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ─çe u saradnji sa asocijacijama BIT Alijansa i ABSL odr┼żati javnu online prezentaciju na kojoj ─çe se posebna pa┼żnja posvetiti iskustvima sli─Źnih javnih poziva, odgovoriti na naj─Źe┼í─ça pitanja i uputiti na korekcije ─Źestih gre┼íaka kompanija prilikom priprema aplikacija i ono ┼íto je va┼żno predstavit ─çe se aktivnosti na osiguranju tehni─Źke podr┼íke kompanijama u pripremi aplikacija. U okviru navedene prezentacije bit ─çe prezentirani i drugi programi ministarstva koje mogu koristiti kompanije iz IT i BPO sektora.
 
Za sve zainteresovane kompanije datum odr┼żavanja online prezentacije je 22.7.2021. godine od 14:00 do 16:00h na link za pristup: https://us02web.zoom.us/j/84693847322