Popular News

Proglašeni pobjednici covIDEJA2020 ideatona

 
6. maja su proglašeni pobjednici ideatona covIDEJA 2020, koji su zajednički organizovali UNDP u Bosni i Hercegovini i Bit  Alijansa na platformi https://covideja2020.digitalnovrijeme.ba. covIDEJA2020 pokrenuta je 10. aprila s ciljem prikupljanja ideja od javnosti za prevazilaženje negativnih efekata koje je kriza izazvana pandemijom virusa COVID-19 prouzrokovala u svim aspektima našeg života i rada.
 
Odgovor na izazov postavljen kroz covIDEJU bio je odličan: pojedinci i timovi nominovali su više od 100 ideja u kategorijama poput zdravlja, obrazovanja, javnih usluga, privrede, kulture i rekreacije ili podrške najranjivijim članovima zajednice.
 
Ideje su evaluirane na osnovu nekoliko kriterija, uzimajući u obzir i glasove javnosti koje je dobila svaka od ideja. Žiri koji je činilo 14 istaknutih eksperata iz različitih oblasti pregledao je sve ideje i izabrao pobjednike u svakoj od dvije glavne kategorije covIDEJA ideatona:
 
 

Poduzmimo nešto sada!
 
Prvo mjesto: Dženan Kovačić, “Vault nanoplatforma kao vakcina za SARS-CoV2 infekcije i kao terapeutik za potencijalnu aktivaciju tuberkuloze kod COVID-19 pacijenata”
 
Drugo mjesto: Kenan Suljić, “D-App”
 
Treće mjesto: Dino Trampa, “Ultra Ljubičasti tuneli za sterilizaciju/dezinfekciju šoping kolica”

 
 
Zamislimo bolje sutra!

Prvo mjesto: Nermin Dedukić, “MaskMachine – Turn your recycling into protection”
 
Drugo mjesto: Branko Petrović, “Educor (za cijelu Bosnu i Hercegovinu)”
 
Treće mjesto: Lamija Džaferović, “Kupi više da BiH diše!”

 

Sve ideje nominovane kroz ovo takmičenje dostupne su za pregled ovdje: https://covideja2020.digitalnovrijeme.ba/galerija-ideja/.
 
Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, izjavila je ovim povodom: “Čestitam pobjednicima covIDEJE! 109 ideja koje smo zaprimili pokazale su da društvo može ponuditi inovativna rješenja i kritičko razmišljanje u vrijeme krize, i da su ljudi – naročito mladi – spremni da se istaknu i doprinesu rješavanju zajedničkih izazova kroz sjajne ideje. Ohrabrujuće je vidjeti da se mnogo nominovanih ideja oslanja na tehnologiju i digitalna rješenja u borbi protiv pandemije. Za nas u UNDP-u važno je da kataliziramo dalju podršku stvarnoj implementaciji dobrih ideja, da bismo vidjeli njihov pozitivan uticaj na društvo. Voljela bih da iskoristim priliku i zahvalim se svim partnerima ideatona i pozovem ih da nam se pridruže u iznalaženju načina da oživimo sve dobre ideje koje smo primili.”
 
“Izuzetno smo ponosni na sve ono što je covIDEJA2020 projekat donio Bosni i Hercegovini – zaista smo se potrudili da omogućimo da svi građani budu svojim idejama na što konkretniji način uključeni u rješavanje situacije izazvane pandemijom, i drago mi je da smo već dijelom uspjeli u tome. Ovo je definitivno prvi iskorak naprijed, inspiracija i motivacija za sve korake koji nam slijede. Svim pobjednicima od srca čestitam, a Bit Alijansa će nastaviti podržavati ovako uspješne priče i u budućnosti, kao što je uvijek do sada činila. Svakako da je nama najbitnije da sto više ovih ideja ugleda svjetlost dana i povede BiH u neko ljepše i bolje sutra koje nam je svima sada potrebnije nego ikada.“, istakla je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.
 
covIDEJA je inicijativa koju je podržao Accelerator Lab UNDP-a u Bosni i Hercegovini, kao dio globalne mreže znanja i inovacija. Ideaton su podržali Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Fondacija budućnosti u BiH, Centar za tehničku kulturu – Mostar, Deloitte, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjaluci, ENERGIS, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Green Council, HUB387, IMPAKT, Inovacioni centar – Banja Luka, INTERA Tehnološki Park, International Burch University, SPARK – Mostar, JSGURU, Lonac.pro, Ministry of Programming, Networks, Švedska privredna komora, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Opština Istočno Novo Sarajevo, PwC, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine, Savez opština i gradova Republike Srpske, Agencija SAD-a za međunarodni razvoj – USAID.