Popular News

Otvorene prijave za besplatnu školu programiranja u Mostaru

 

 

Centar za tehni─Źku kulturu u Mostaru (CTK) i Udru┼żenje Bit Alijansa pozivaju sve zainteresovane u─Źenike uzrasta od 13 do 17 godina da se prijave na besplatnu ┼íkolu programiranja koja ─çe biti realizovana tokom avgusta/kolovoza 2019. godine u prostorijama Centra za tehni─Źku kulturu u Mostaru.

 

Od 2017. godine do danas, Bit Alijansa je u saradnji sa partnerskim fakultetima, edukacijskim institucijama i nevladinim organizacijama realizirala CoderDojo ┼íkole programiranja u 12 gradova, te je vi┼íe od 1.000 polaznika imalo priliku u─Źiti osnove programiranja.

 

U kreativnim radionicama Centra se tijekom ─Źitave godine odvija nastava za u─Źenike osnovnih i srednjih ┼íkola, studente i sve one koje zanima prakti─Źna tehnika. U Centru za tehni─Źku kulturu Mostar godi┼ínje se educira preko 300 djece kroz 20 kreativnih radionica.

 

Centar za tehni─Źku kulturu Mostar, svojim desetogodi┼ínjim radom i razvojem djece i mladih u STEM disciplinama, odnosno IT podru─Źju, dokazao je va┼żnost svoga postojanja i djelovanja, ne samo na podru─Źju grada Mostara, nego i cijele BiH. Iz desetljetnog rada ve─ç su iznjedrili kvalitetni i vidljivi rezultati biv┼íih polaznika radionica, koji su danas aktivni studenti i stru─Źnjaci, te osniva─Źi startupova.

 

Sadr┼żaj kursa

 

Tokom interaktivnih nastavnih sesija polaznici ─çe se upoznati sa osnovnim konceptima programiranja u programskom jeziku Python pri ─Źemu ─çe biti obra─Ĺene teme: (1) Uvod u programiranje, (2) Varijable i interkacija sa korisnicima, (3) Naredbe grananja, (4) Petlje i (5) Funkcije.

 

Mentori

 

Polaznici ─çe biti mentorisani od strane mentora anga┼żovanih u CTK.

 

Certifikat

 

Svi polaznici koji budu prisustvovali na vi┼íe od 50% sesija ─çe dobiti zvani─Źni CoderDojo certifikat.

 

Raspored i mjesto odr┼żavanja nastave

 

Nastava ─çe se odr┼żavati u prostorijama Centra za tehni─Źku kulturu (Kneza Vi┼íeslava 73, Mostar) u periodu od 6.8. do 31.8., a detaljan raspored nastave ─çe biti dostavljem polaznicima e-mailom.

 

Ko se mo┼że prijaviti i kako?

 

┼ákola programiranja je namijenjena u─Źenicima osnovnih i srednjih ┼íkola uzrasta od 13 do 17 godina. Tokom nastave ─çe se obra─Ĺivati osnove programiranja te predznanje iz oblasti programiranja nije uslov za prijavu i posebno ohrabrujemo u─Źenike koji do sada nisu imali iskustva sa programiranjem da se prijave.

 

Prijavu za poha─Ĺanje CoderDojo ┼íkola programiranje mo┼żete poslati popunjavanjem online obrasca koji se nalazi OVDJE. Rok za prijave je 1.8.2019. godine ili do popunjavanja kapaciteta.