Popular News

Op─çina Centar Sarajevo i Bit Alijansa potpisali Memorandum o saradnji

 
U prostorijama Op─çine Centar u Sarajevu u ─Źetvrtak, 04. aprila 2018. godine je potpisan Memorandum o saradnji izme─Ĺu Op─çine Centar i Bit Alijanse.
 

Potpisivanjem ovih dokumenata se nastoje ostvariti zajedni─Źki interesi od zna─Źaja za privredni razvoj, unapre─Ĺenje uslova za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti u op─çini Centar, a sve kroz poslovnu i stru─Źnu saradnju potpisnica memoranduma, u realizaciji programa zapo┼íljavanja, programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, te drugih programa i aktivnosti.

Prvi konkretan projekat na kome ─çe raditi Op─çina Centar, Slu┼żba i Asocijacija ÔÇ×Bit AlijansaÔÇť je edukacija i formiranje tehnolo┼íkog parka koji je u budu─çnosti planiran na podru─Źju naselja ┼áip.

 

“Op─çina Centar je u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo napravila konkretne korake na izgradnji potrebne infrastrukture kao preduslova za uspostavu tehnolo┼íkog parka na ┼áipu. Planiramo da Op─çina Centar finansira izgradnju nove saobra─çajnice, a Zavod da uputi zahtjev za izdavanje urbanisti─Źke i gra─Ĺevinske dozvole. Asocijacija ÔÇ×Bit AlijansaÔÇť ─çe nam pomo─çi oko procesa edukacije za programere koja je u toku na Ekonomskom fakultetu za 34 mlade nezaposlene osobe iz Centra koji ─çe biti od koristi za budu─çi IT park. Za narednu godinu planiramo educirati jo┼í 40 osoba za programere.” objasnio je Ajnad┼żi─ç.

 

Potpisivanju memoranduma je prisustvovao i direktor Slu┼żbe za zapo┼íljavanje Kantona Sarajevo Midhat Osmanbegovi─ç koji je objasnio kako ova institucija za svaku od devet op─çina u kantonu Sarajevo ima druga─Źije potrebe i prioritete razvoja ili zapo┼íljavanja stanovnika.

 

“Mi poslodavce i op─çine pitamo koje su njihove potrebe za radnim kadrom pa na osnovu toga kreiramo programe prilago─Ĺene potrebama tr┼żi┼íta. Naredne sedmice planiramo objaviti javni poziv za obuku stotinu IT operatora gdje o─Źekujemo da od ukupnog broja mladih ljudi koji ─çe pro─çi tu obuku na kraju projekta bar 80 njih odmah dobije posao. Ovakva praksa je do sada pokazala pozitivne rezultate.” kazao je Osmanbegovi─ç.

 

Armin Tali─ç, generalni menad┼żer Bit Alijanse je ovom prilikom kazao da je saradnja sa Op─çinom Centar zapo─Źela pro┼íle godine kada je uprava ove jedinice lokalne samouprave prepoznala potrebu za IT kadrom nakon ─Źega je pokrenut projekat prekvalifikacije 34 nezaposlene osobe sa Centra u zvanje programera.

 

“U Bosni i Hercegovini postoji potreba za jo┼í 6.000 radnika iz IT segmenta gdje je glavni problem nedostatak stru─Źnog kadra. Klju─Źna uloga ÔÇ×Bit AlijanseÔÇť u formiranju pomenutog IT parka je tehni─Źka podr┼íka kompanijama iz Centra i njihovim uposlenicima, kao budu─çim korisnicima tehnolo┼íkog parka. Korisnici dijele resurse tehnolo┼íkog parka, prave zajedni─Źke edukacije i sinergijski prave ve─çe rezultate uz manje tro┼íkove poslovanja, ┼íto je za njih izuzetno va┼żno. Tako─Ĺer ─çemo biti podr┼íka i kod edukacije mladih budu─çih nara┼ítaja IT stru─Źnjaka. Pore─Ĺenja radi u Njema─Źkoj je 1992. godini bilo 32 tehnolo┼íka parka, dok u na┼íoj zemlji danas imamo samo jedan u Mostaru.” navodi Tali─ç.