Popular News

Održan STEM Sajam u Mostaru

 

29.11.2019.

 

Protekle sedmice u Mostaru je održan STEM Sajam o organizaciji partnera Bit Alijanse „Save the Children“. Osnovnoškolci iz dvanaest bh. škola predstavili su u Mostaru na koji način oni zamišljaju rješenja određenih problema kroz upotrebu nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, odnosno, kroz STEM oblasti.

 

Na dvodnevnom STEM sajmu, koji je otvoren u utorak u Tehnološkom parku Intera, okupili su se predstavnici škola Republike Srpske, Brčko distrikta BiH, Sarajevske i Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje su u sklopu projekta “Unaprjeđenje osnovnoga učenja i obrazovanja u BiH (ENABLE BiH)”, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), dobile STEM kabinete –laboratorije.

 

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse bila je jedna od govornica na STEM Sajmu te je ovom prilikom istakla: „Cilj STEM Sajma bio je približiti djeci nauku, ali isto tako i primjenu različitih naučnih oblasti u praksi kroz primjere koji će im pokazati da imaju veoma mnogo prilika i u Bosni i Hercegovini, ali i bilo gdje u svijetu, ukoliko se odluče za neke od STEM oblasti jer to je budućnost. Uvijek je izazovno s mladima razgovarati o karijerama koje ih čekaju, s obzirom da u 21. vijek nosi posebnu dinamiku koja pomjera granice zanimanja budućnosti. Uvijek me mladi iznova oduševe koliko poznaju IT, koliko su zainteresovani da postignu velike uspjehe te da svojim znanjem doprinesu Bosni i Hercegovini. Partnerska organizacija „Save the Children“ je kroz ovaj projekat okupila ključne aktere kada je u pitanju obrazovanje u BiH te im ovom prilikom čestitam na sjajnoj organizaciji i ideji. Radujemo se budućim zajedničkim projektima kojima ćemo edukovati mlade u BiH o aktuelnim naukama u kojim mogu graditi svoje karijere u budućnosti.“

 

STEM sajam je uspješno završio te dao poruku mladima kako se ne trebaju bojati, nego pobjeđivati strahove i kretati se prema vlastitom cilju u životu.