Popular News

MLADE IT NADE: Dodijeljeni certifikati za polaznike CoderDojo besplatne škole programiranja u Mostaru

 

20.12.2018.

 

U srijedu, 19.12.2018. godine na Filozofskom fakultetu Sveu─Źili┼íta u Mostaru je organizovana dodjela certifikata za polaznike CoderDojo besplatne ┼íkole programiranja. Besplatnu ┼íkolu programiranja je organizovala Bit Alijansa, krovno udru┼żenje IT kompanija u BiH u saradnji sa Sveu─Źili┼ítem u Mostaru.

 

120 polaznika uzrasta od 13 do 17 godina je u protekla dva mjeseca u─Źilo osnove programiranja u programskim jezicima Python i HTML/CSS, te napravilo svoje prve korake u programiranju.

 

Haris Palalija, koordinator CoderDojo ┼íkole programiranja iz Bit Alijanse navodi kako je do sada besplatna ┼íkola programiranja CoderDojo organizovana u 13 gradova, te da je preko 1000 u─Źenika osnovnih i srednjih ┼íkola imalo priliku da u─Źi osnove programskih jezika. ÔÇťKoncept kakav ima CoderDojo ┼íkola programiranja je specifi─Źan i ima vi┼íestruki zna─Źaj za razli─Źite interesne skupine. S jedne strane za polaznike koji u─Źe programirati kroz svjetski priznat program, za studente koji naprave svoje prve korake za katedrom, prenose─çi znanja polaznicima u ulozi mentora, te za partnerske institucije koje se na ovaj na─Źin umre┼że sa djecom, roditeljima i studentima. Ponosni smo na postignute rezultate, te se ovom prilikom zahvaljujemo Sveu─Źili┼ítu u Mostaru s kojim smo organizovali CoderDojo ┼íkolu programiranja u MostaruÔÇŁ, isti─Źe Palalija.

 

CoderDojo ┼íkola programiranja je fran┼íiza preuzeta iz Dublina, te je sjajna prilika za u─Źenje osnovna programiranja, kao i informisanja djece i roditelja o potencijalima i mogu─çnostima koje IT industrija posjeduje.