Popular News

Bit Alijansa učestvovala na okruglom stolu „Zašto su nam važne kreativne industrije?“

 
04.07.2019.
 
Međunarodni republikanski institut u BiH (IRI BIH), 3. jula u Sarajevu organizovao je okrugli stol na temu „Zašto su nam važne kreativne industrije?“. Panelisti okruglog stola bili su Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo, Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse, Adna Ahmedić, Kutcha, Jovan Marjanović, šef industrijskog sektora Cinelink SFF-a, Elena Babić, Udruženje “Freelance”.
 
Kreativna industrija je prepoznata od strane Kantona Sarajevo kao izuzetan razvojni potencijal lokalne zajednice, a okrugli stol je okupio donosioce odluka, zastupnike u kantonalnim skupštinama, predstavnike relevantnih ministarstava, freelancere i predstavnike kreativne industrije, kao i akademske zajednice.
 
Cilj okruglog stola bio je zagovaranje preporuka mjera/koraka koji se trebaju usvojiti na različitim nivoima vlasti u BiH kako bi se afirmisao položaj kreativne industrije i podigla svijest o značaju o mogućnostima koje kreativna industrija pruža. Poseban fokus je stavljen na poslovno okruženje i unapređenje položaja mladih i žena koji su samozaposleni u kreativnoj industriji.