Popular News

Bit Alijansa podržala takmičenje Dabar Informatičar

 
Na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu je u subotu, 24.02.2018. godine održan prvi krug kvalifikacionog takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine koji je organizovala Fondacija Talentium u saradnji sa Bit Alijansom, krovnim udruženjem IT kompanija u BiH. Na online takmičenju je učestvovalo više od 1100 učenika, a više od 60 učenika je radilo izazov u prostorijama Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu.
 
Dabar Informatičar izazov je prvi put održan u Litvaniji 2004. godine i od tada se održava svake godine u više od 50 zemalja svijeta, a već dvije godine se takmičenje održava i u Bosni i Hercegovini. Izazov ima za cilj promociju informatike u svakodnevnom životu, ali i predstavljanje informatike kao naučne discipline najmlađima. Za Dabar Informatičar izazov nije potrebno nikakvo predznanje iz informatike. Izazov se održava pod nadzorom i uz pomoć nastavnika informatike u informatičkim salama u školama.
 
Ponuđeni zadaci na popularan način objašnjavaju i testiraju znanja i vještine učesnika iz različitih oblasti informatike kao što su informacija i njena reprezentacija, algoritamsko razmišljanje, korištenje aplikacija, strukture podataka, logičke zagonetke i igre. Osnovni cilj je promocija informatike kao nauke i svi učesnici se prije svega zabave i nauče nešto novo. Izazov se organizuje za učenike osnovnih škola počevši od trećeg razreda do maturanata u srednjim školama i ima različite nivoe za različite uzraste.
 
Glavni sponzor Dabar Informatičar izazova je Bit Alijansa koja podrškom ovakvim i sličnim projektima nastoji animirati okruženje da upoznaju softversku industriju kao potencijal kojim društvo može napredovati.
 
“Kroz ovakve i slične projekte, cilj nam je najmlađim pomoći da od najranijih godina zavole IT industriju i da svoju karijeru grade kao IT stručnjaci čime će doprinijeti jačanju poslovne zajednice u BiH. Siguran sam da među učesnicima koji su učestvovali na takmičenju ima veliki broj budućih IT stručnjaka i ponosan sam što svojom podrškom Bit Alijansa utiče na kvalitetnije edukacije novih generacija.”, izjavio je Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse.
 
Takmičenje Dabar Informatičar je izazov koji traje od februara do jula 2018. i koji organizuje pet kvalifikacionih i eliminacionih takmičenja. Sljedeći krug takmičenja bit će organizovan u mjesecu martu u prostorijama Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu.