ITkarijera.ba – Vaš vodič kroz IT sektor BiH

ITkarijera.ba je jedinstveno mjesto koje nudi sveobuhvatne informacije o sektoru informacijskih tehnologija u Bosni i Hercegovini (IT sektor BIH), a s ciljem da pomogne mladim ljudima da na što lakši način postanu dio jednog od najperspektivnijih sektora u BIH. Cilj portala je također da informiše roditelje o prilikama koje nudi IT sektor mladima. Kako bi mladi što lakše pronašli informacije o IT sektoru portal pruža informacije o formalnim i neformalnim edukacijskim programima iz oblasti informacijskih tehnoloigija u BiH, kurseve, te podatke o globalnim online platformama za učenje IT vještina, kao i ono najznačajnije, savjete i resurse potrebne za učenje i ostvarivanje karijere u IT sektoru sa fokusom na oblast razvoja softvera.
 
Iako postoje mnoge druge oblasti i poslovi u IT sektoru, ovaj portal se fokusira isključivo na pružanje relevantnih informacija vezanih za karijeru u oblasti razvoja softvera iz razloga što je to najtraženija vještina u IT sektoru kako u BIH tako i globalno. Naravno, uz pozicije i poslove na razvoju softvera u IT sektoru postoje i drugi poslovi i funkcije kao što su prodaja, administracija, upravljanje ljudskim resursima, mrežna i sistemska administracija i slično, ali ovaj portal nije obuhvatio edukacije i karijerne savjete za te pozicije.
 
Portal je s toga praktičan vodič mladima i drugim posjetiteljima koji žele da postanu dio IT sektora u oblasti razvoja sofvera bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. ITkarijera.ba je jedinstveno mjesto koje sadrži edukacijske programe iz oblasti IT-a u BiH, kurseve, online platforme za učenje IT vještina, te savjete i resurse potrebne za učenje i ostvarivanje karijere u IT sektoru sa fokusom na oblast razvoja softvera. Portal je praktičan vodič mladima i drugim posjetiteljima koji žele da postanu dio IT sektora bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.
 
S obzirom na identificiranu potražnju za stručnjacima iz oblasti softversog inženjerstva, sadržaj portala je pripremljen iz perspektive softverske industrije kao oblasti IT-a koja ima najveću potražnju za radnom snagom u IT sektoru. Tri ciljne grupe za koje su kreirani karijerni savjeti IT sektor bilježi kontinuirani rast i razvoj u proteklih sedam godina te predstavlja jedan od najatraktivnijih sektora za zapošljavanje u BiH s obzirom na ponuđene uslove rade i perspektivu daljeg rasta. Postoji velika potražnja za novim zaposlenicima koji imaju znanja potrebna za rad u IT sektoru te je cilj portala ponuditi savjete i odgovoriti na nedoumice osoba koje žele da ostvare karijeru u IT sektoru, sa posebnim fokusom na softversku industriju.
 
Portal ima savjetodavnu ulogu za osobe sa različitim nivoima tehničkih znanja i formalnog obrazovanja, a koje su zainteresovane za rad u IT sektoru. Sadržaj portala je koristan za one koji tek biraju profesionalno usmjerenje, kao i one koji žele da se prekvalifikuju u neka od IT zanimanja. Portal nudi savjete za tri ciljne grupe korisnika:
 
Osobe koje su zainteresovane za rad i zapošljavanje u IT sektoru bez tehničkog iskustva;
 
Osobe koje su zainteresovane za rad i zapopšljavanje u IT sektoru a koji imaju obrazovanje iz tehničkih oblasti kao što su inženjeri energetike, telekomunikacija, mašinstva;
 
Osobe koje već imaju određeno stečeno znanje iz oblasti IT-a.
 
Važno je naglasiti da uz želju, i intenzivan rad možete postati dio IT sektora nezavisno od prethodnog znanja i to bilo kroz formalno ili neformalno obrazovanje. Naravno, nivo napretka i razvoj karijere je različit zavisno od više faktora kao što su obrazovanje, volja i motivacija za napretkom i kontinuiranim učenjem, praksom i predispozicijama individue za određenu grupu poslova / razvoja specifičnih vještina.
 
Savjeti stručnjaka za upravljanje ljudskim resursima
 
Na portalu možete pronaći i savjete naših HR stručnjaka za sticanje znanja i vještina potrebnih za poslove u oblasti razvoja softvera, te pripreme za IT tržište rada. Savjete i informativne članke su pripremili HR menadžeri kompanija članica Bit Alijanse.
 
IT formalno i neformalno obrazovanje
 
Kroz sistematičan pregled IT studijskih programa i kurseva u Bosni i Hercegovini, ali i online globalnih edukacijcijskih platformi, osobe koje biraju buduće usmjerenje ili koji žele da se prekvalifikuju i usavrše u određenim oblastima IT-a mogu na jednom mjestu pronaći informacije o dostupnim IT edukacijama. Pored klasične edukacije u učionici, korisnici na portalu mogu pronaći linkove na najpopularnije platforme za online učenje koje koriste IT profesionalci za učenje i usavršavanje.
 
Baza poslova, praksi i IT događaja
 
Svi oni koji traže svoju priliku za praksu i zapošljavanje u IT kompanijama, baza oglasa za posao i praksu se sigurno biti koristan alat. Pored toga, portal sadrži i sekciju IT događaja tako da nećete propustiti niti jednu priliku za povezivanje sa IT profesionalcima.
 
Kontakt
 
Sve vaše prijedloge, ideje i komentare možete poslati na e-mail adresu [email protected].

Array