ITkarijera.ba – Va┼í vodi─Ź kroz IT sektor BiH

ITkarijera.ba je jedinstveno mjesto koje nudi sveobuhvatne informacije o sektoru informacijskih tehnologija u Bosni i Hercegovini (IT sektor BIH), a s ciljem da pomogne mladim ljudima da na ┼íto lak┼íi na─Źin postanu dio jednog od najperspektivnijih sektora u BIH. Cilj portala je tako─Ĺer da informi┼íe roditelje o prilikama koje nudi IT sektor mladima. Kako bi mladi ┼íto lak┼íe prona┼íli informacije o IT sektoru portal pru┼ża informacije o formalnim i neformalnim edukacijskim programima iz oblasti informacijskih tehnoloigija u BiH, kurseve, te podatke o globalnim online platformama za u─Źenje IT vje┼ítina, kao i ono najzna─Źajnije, savjete i resurse potrebne za u─Źenje i ostvarivanje karijere u IT sektoru sa fokusom na oblast razvoja softvera.
 
Iako postoje mnoge druge oblasti i poslovi u IT sektoru, ovaj portal se fokusira isklju─Źivo na pru┼żanje relevantnih informacija vezanih za karijeru u oblasti razvoja softvera iz razloga ┼íto je to najtra┼żenija vje┼ítina u IT sektoru kako u BIH tako i globalno. Naravno, uz pozicije i poslove na razvoju softvera u IT sektoru postoje i drugi poslovi i funkcije kao ┼íto su prodaja, administracija, upravljanje ljudskim resursima, mre┼żna i sistemska administracija i sli─Źno, ali ovaj portal nije obuhvatio edukacije i karijerne savjete za te pozicije.
 
Portal je s toga prakti─Źan vodi─Ź mladima i drugim posjetiteljima koji ┼żele da postanu dio IT sektora u oblasti razvoja sofvera bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. ITkarijera.ba je jedinstveno mjesto koje sadr┼żi edukacijske programe iz oblasti IT-a u BiH, kurseve, online platforme za u─Źenje IT vje┼ítina, te savjete i resurse potrebne za u─Źenje i ostvarivanje karijere u IT sektoru sa fokusom na oblast razvoja softvera. Portal je prakti─Źan vodi─Ź mladima i drugim posjetiteljima koji ┼żele da postanu dio IT sektora bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.
 
S obzirom na identificiranu potra┼żnju za stru─Źnjacima iz oblasti softversog in┼żenjerstva, sadr┼żaj portala je pripremljen iz perspektive softverske industrije kao oblasti IT-a koja ima najve─çu potra┼żnju za radnom snagom u IT sektoru. Tri ciljne grupe za koje su kreirani karijerni savjeti IT sektor bilje┼żi kontinuirani rast i razvoj u proteklih sedam godina te predstavlja jedan od najatraktivnijih sektora za zapo┼íljavanje u BiH s obzirom na ponu─Ĺene uslove rade i perspektivu daljeg rasta. Postoji velika potra┼żnja za novim zaposlenicima koji imaju znanja potrebna za rad u IT sektoru te je cilj portala ponuditi savjete i odgovoriti na nedoumice osoba koje ┼żele da ostvare karijeru u IT sektoru, sa posebnim fokusom na softversku industriju.
 
Portal ima savjetodavnu ulogu za osobe sa razli─Źitim nivoima tehni─Źkih znanja i formalnog obrazovanja, a koje su zainteresovane za rad u IT sektoru. Sadr┼żaj portala je koristan za one koji tek biraju profesionalno usmjerenje, kao i one koji ┼żele da se prekvalifikuju u neka od IT zanimanja. Portal nudi savjete za tri ciljne grupe korisnika:
 
Osobe koje su zainteresovane za rad i zapo┼íljavanje u IT sektoru bez tehni─Źkog iskustva;
 
Osobe koje su zainteresovane za rad i zapop┼íljavanje u IT sektoru a koji imaju obrazovanje iz tehni─Źkih oblasti kao ┼íto su in┼żenjeri energetike, telekomunikacija, ma┼íinstva;
 
Osobe koje ve─ç imaju odre─Ĺeno ste─Źeno znanje iz oblasti IT-a.
 
Va┼żno je naglasiti da uz ┼żelju, i intenzivan rad mo┼żete postati dio IT sektora nezavisno od prethodnog znanja i to bilo kroz formalno ili neformalno obrazovanje. Naravno, nivo napretka i razvoj karijere je razli─Źit zavisno od vi┼íe faktora kao ┼íto su obrazovanje, volja i motivacija za napretkom i kontinuiranim u─Źenjem, praksom i predispozicijama individue za odre─Ĺenu grupu poslova / razvoja specifi─Źnih vje┼ítina.
 
Savjeti stru─Źnjaka za upravljanje ljudskim resursima
 
Na portalu mo┼żete prona─çi i savjete na┼íih HR stru─Źnjaka za sticanje znanja i vje┼ítina potrebnih za poslove u oblasti razvoja softvera, te pripreme za IT tr┼żi┼íte rada. Savjete i informativne ─Źlanke su pripremili HR menad┼żeri kompanija ─Źlanica Bit Alijanse.
 
IT formalno i neformalno obrazovanje
 
Kroz sistemati─Źan pregled IT studijskih programa i kurseva u Bosni i Hercegovini, ali i online globalnih edukacijcijskih platformi, osobe koje biraju budu─çe usmjerenje ili koji ┼żele da se prekvalifikuju i usavr┼íe u odre─Ĺenim oblastima IT-a mogu na jednom mjestu prona─çi informacije o dostupnim IT edukacijama. Pored klasi─Źne edukacije u u─Źionici, korisnici na portalu mogu prona─çi linkove na najpopularnije platforme za online u─Źenje koje koriste IT profesionalci za u─Źenje i usavr┼íavanje.
 
Baza poslova, praksi i IT doga─Ĺaja
 
Svi oni koji tra┼że svoju priliku za praksu i zapo┼íljavanje u IT kompanijama, baza oglasa za posao i praksu se sigurno biti koristan alat. Pored toga, portal sadr┼żi i sekciju IT doga─Ĺaja tako da ne─çete propustiti niti jednu priliku za povezivanje sa IT profesionalcima.
 
Kontakt
 
Sve va┼íe prijedloge, ideje i komentare mo┼żete poslati na e-mail adresu [email protected].