Popular News

Odgovorni akteri privatnog sektora predvode promjene s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti

Odgovorni akteri privatnog sektora u Bosni i Hercegovini predvode promjene i ubrzavaju napredak u pogledu ostvarivanja rodne ravnopravnosti, zaklju─Źak je dana┼ínjeg sastanka privatnog sektora, odr┼żanog u okviru globalne kampanje ÔÇ×Generacija za ravnopravnostÔÇť, koji je organizirao ured UN Women u BiH, uz podr┼íku udru┼żenja Bit Alijansa.

 

Sastanak je okupio predstavnike/ice privatnog sektora s ciljem predstavljanja pozitivnih primjera i praksi te isticanja doprinosa odgovornih aktera privatnog sektora podr┼íci postizanju globalnih ciljeva rodne ravnopravnosti i osna┼żivanja ┼żena. Kroz panel diskusiju, istaknute su prednosti, ali i obaveze odgovornih aktera te je upu─çen poziv drugim kompanija da se pridru┼że globalnom pokretu posve─çenih i odgovornih aktera.

 

ÔÇ×Sna┼żan privatni sektor klju─Źan je za promicanje inovacija i prosperiteta ┼íirom Bosne i Hercegovine. Privatni sektor tako─Ĺer ima veliki potencijal za pokretanje transformativnih promjena koje su potrebne za unapre─Ĺenje rodne ravnopravnosti. Posebno va┼żno podru─Źje je pove─çanje zapo┼íljavanja ┼żena, budu─çi da Bosna i Hercegovina trenutno ima najni┼żi postotak ┼żena koje su aktivne na tr┼żi┼ítu rada u jugoisto─Źnoj Evropi (samo 36,5%),┬ákazala je┬áIngrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a. ÔÇ×─îestitam svim kompanijama u BiH koje stavljaju naglasak na rodnu ravnopravnost i radujem se tome da ─çe se vi┼íe njih pridru┼żiti ovoj inicijativiÔÇť,┬ánaglasila je Macdonald.

 

 

ÔÇťGeneracija za ravnopravnostÔÇŁ je globalna inicijativa koju predvodi UN Women u partnerstvu sa civilnim dru┼ítvom, mladima, adolescentkinjama, vladama i privatnim sektorom, kako bi se potaknuli partneri, pove─çale investicije, ostvarili rezultati i ubrzala puna i u─Źinkovita provedba Pekin┼íke platforme za akciju i Ciljeva odr┼żivog razvoja, kazala je┬áJo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH.

 

ÔÇ×UN Women u BiH, u saradnji s partnerima, podr┼żava lokalizaciju ove globalne inicijativeÔÇť, istakla je Bishop, dodav┼íi da je ÔÇ×u Bosni i Hercegovini lokalizirano ─Źetiri od ┼íest Akcionih koalicija, koje su osigurale partnerstva kako bi se podstakao anga┼żman vlade, civilnog dru┼ítva, me─Ĺunarodnih organizacija i privatnog sektora, s ciljem postizanja konkretnih i va┼żnih rezultata za ┼żene i djevoj─Źice.ÔÇť

 

ÔÇ×U partnerstvu s privatnim sektorom, organizirali smo ovaj dijalog kako bismo istakli pozitivne primjere i dobre prakse te potaknuli dalji anga┼żman privatnog sektora u pravcu ostvarivanja rodno ravnopravne budu─çnosti u Bosni i HercegoviniÔÇť, kazala je Bishop, isti─Źu─çi privatni sektor kao va┼żnog dugoro─Źnog partnera UN Women.

 

ÔÇ×Bit Alijansa, kao predvodnik u bosanskohercegova─Źkoj IT industriji, sa zadovoljstvom isti─Źe svoju predanost unapre─Ĺenju rodne ravnopravnosti u sektoru. Smatramo da stvaranje inkluzivnog okru┼żenja za sve ─Źlanove zajednice predstavlja klju─Źnu pretpostavku za prosperitet i inovacijeÔÇť, rekao je┬áDamir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse, pozvav┼íi sve aktere u IT zajednici i ┼íire da se pridru┼że ovom klju─Źnom naporu za stvaranje inkluzivnog, poticajnog i ravnopravnog okru┼żenja za sve. ÔÇ×Smatramo da zajedni─Źki rad i anga┼żman svih aktera u sektoru doprinose ja─Źanju integracije razli─Źitih perspektiva i poti─Źu inovacije, ─Źime svi zajedno gradimo uspje┼ínu budu─çnost IT industrije u Bosni i HercegoviniÔÇť, dodao je Maglajli─ç.

 

 

Doga─Ĺaj je pru┼żio platformu za razmjenu iskustava panelista iz razli─Źitih sektora, koji su predstavili posve─çenost i strategiju unapre─Ĺenja rodne ravnopravnosti unutar svojih organizacija. U panelu su u─Źestvovali predstavnici kompanija Lanaco, dm drogerie markt, Authority Partners, ZEOS te udru┼żenja Bit Alijansa, koji su govorili o va┼żnosti inovacija, tehnolo┼íkog razvoja i multisektorskog partnerstva. Regionalnu perspektivu predstavila je Pelin Kihtir, menad┼żerica za odr┼żivost i odnose sa partnerima u turskoj kompaniji Ko├ž Holding.

 

UN Women nastavlja s naporima za postizanje rodne ravnopravnosti i osna┼żivanja svih ┼żena i djevoj─Źica u BiH, a dana┼ínji doga─Ĺaj bio je prvi sastanak privatnog sektora u okviru globalne kampanje ÔÇ×Generacija za ravnopravnostÔÇť.